Събития 500 лева месечно е глобата за водомер без пломба

500 лева месечно е глобата за водомер без пломба

Вторник, 26 юни 2012 г., 11:11
Размер на буквите

водомер

До 500 лева стига санкцията за абонати, позволили си да нарушат пломбата на водомера в жилището си, съобщи инж. Николай Калудов, ръководител направление Поддръжка и експлоатация във ВиК - Стара Загора. Предупреждението е заради зачестилите случаи на самоволно отстраняване на пломби на водомерите.

Причините са различни, могат да се групират в четири възможни варианта, обясни инж. Калудов. Най-малко вероятно е това да стане по невнимание, но все пак такива случаи има около 1% - ако в банята, например, има теч и човекът реши сам да извърши поправката.

При втория вариант това става когато има теч във вътрешната водопроводна инсталация или тръбите са на ръба. Хората решават да направят ремонт и пропускат да уведомят затова служителите на ВиК. При такъв случай трябва да дойде специалист и да махне пломбата на водомера.
Трети вариант за нарушаване на пломбата е, да речем, спукана тръба. Естествено, човек търси начин да се справи и е логично да бърза. Тогава може да наруши пломбата.
При такива обстоятелства абонатът трябва в тридневен срок да уведоми ВиК за случая, за да не бъде санкциониран, поясни инж. Калудов.

Най-сериозен е четвъртият вариант - злонамерено разпломбиране с цел кражба на вода. И такива случаи има, а за тях санкциите са най-големи.

При неволно разпломбиране - както е в първите три варианта, ако водните инспектори са уведомени навреме, водомерът се сваля и се изпраща в независима лаборатория за проверка. След като бъде издаден документ за експертиза, уредът може да се монтира отново. Цената за експертиза, демонтаж и повторен монтаж е около 20 лева.
Ако обаче абонатът не е уведомил водния оператор, се начисляват служебно по 5 кубика вода на член от семейството за периода от последното засичане на водомера.

Още по-тежка е санкцията, когато има виновно въздействие върху водомера. За месец на абоната се начисляват 210 куб. м за тръба 3/4 цола и 110 куб. метра за тръба 1/2 цола, което е около 500 лева.
ВиК-Стара Загора е добронамерено към клиентите си, докато не се докаже тяхната недобросъвестност, обясни инж. Калудов. Тогава се действа с цялата строгост на закона.

Проблемът може да бъде решен с поставянето навсякъде на радиоводомери - уреди за дистанционно отчитане. С такива са снабдени вече около 40% от старозагорци. При тях всяка една манипулация с водомера се усеща, но дори и това да не стане, санкциите са същите при нарушаване на пломбите на водомерите.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |