Събития Стара Загора пак е обгазена - измерени са 25 наднормени стойности на азотни оксиди

Стара Загора пак е обгазена - измерени са 25 наднормени стойности на азотни оксиди

Понеделник, 30 ноември 2009 г., 09:01
Размер на буквите

От 26 ноември вечерта до вчера сутринта Автоматичната измервателна станция на РИОСВ - Стара Загора, ситуирана на "Зеления клин", е отчела 33 наднормени стойности на азотни оксиди. Това показват данните на Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух.

Най-големият пик е бил в петък срещу събота, когато в продължение на 11 часа (от 21.00 часа на 27.11.2009 г. до 7.00 часа на 28.11.2009 г.) отчетените стойности варират от 242 микрограма на куб.метър до 506 микрограма, при пределнодопустима концентрация (ПДК) от 230 микрограма. Най-високата стойност е била регистрирана в 1.00 часа в петък - 517 микрограма - тоест 2.24 пъти над нормата, и в 3.00 часа в събота - 506 микрограма, или 2.2 пъти над ПДК, пише вестник Старозагорски новини.
Същата беше ситуацията и през изминалата седмица, когато за пръв път от три години насам се появиха наднормени стойности на азотни оксиди.
В бюлетините на Изпълнителната агенция по околната среда се съобщава, че наднормени азотни оксиди през последните две седмици са замерени и в други градове. Те обаче варират от 1 до 1.4 пъти над ПДК. Най-високата стойност е замерена в Пловдив - 1.54 над ПДК, но никъде в страната няма стойности като старозагорските - 2.24 над ПДК. Освен това в другите градове замърсяването с азотни оксиди е равномерно през седмицата, докато в Стара Загора залпът започва от петък и трае до неделя.

Специалистите от РИОСВ - Стара Загора, обясниха, че причина за аномалиите са неблагоприятните метеорологични условия (т.нар. инверсия, получаваща се от големите температурни разлики през деня и нощта) и димните газове на автомобилите. Те обаче са категорични, че освен тези две причини, в Стара Загора е налице и трета - неизвестна досега. След първото обгазяване миналата седмица екоинспекцията е проверила всички възможни производствени предприятия на територията на Стара Загора, но не е открила такъв източник. Това провокира срещата им с началника на полигон "Змейово" полк. Сергей Марков, който пък беше категоричен, че там се извършват само изпитания по утвърдена план-програма.

Задух, затруднено дишане, главоболие... Това са най-честите оплаквания на старозагорци, за които бяхме информирани по редакционните телефони. Тъй като по закон РИОСВ, Общината и Областната управа нямат право да извършват проверки на военни обекти (б.р. - военните са като държава в държавата), на гражданите не им остана нищо друго освен да вярват на честната дума на военните... Както беше преди 3 години.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |