Събития За 42 години - нито една научна публикация за Неолитни жилища

За 42 години - нито една научна публикация за Неолитни жилища

Петък, 22 юни 2012 г., 08:00
Размер на буквите

По предложение на Консултативния съвет по туризъм, Община Стара Загора възложи на проф. Васил Николов изработването на първата научна публикация на Неолитни жилища, които се намират в северозападната част на МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович.

От миналата седмица най-добрият български праисторик, в екип с геодезистка и художничка, правят необходимите проучвания и замервания на обекта, който е с претенции за най-старото жилище на стария континент.
Похвална е идеята на ръководството на Община Стара Загора да се направи научна публикация на този интересен обект - каза за медията ни проф. Николов. - Жилищата са открити през 1969 - 1970 година, но досега, повече от 42 години, няма за тях никъде никаква научна публикация, която да позволи реалното им влизане в научна класация. Съвсем в началото след откриването им имаше една статия от Минчо Димитров, която по-скоро беше популярна, отколкото научна. После излезе дипляна, а колегата Петър Калчев направи Каталог. Това, разбира се, е крайно недостатъчно, пише вестник Старозагорски новини.

Сега използваме нова, прецизна апаратура, с която правим необходимите геодезически замервания и заснемания на детайли. На места констатираме съществени разлики от досегашните данни.

Целта ни е да се направят реконструкции и скици. Жилищата ще се нарисуват в разрез, за да стане ясно какво представляват тези струпани глини. Навремето, при откриването им, е направен компромис и те са консервирани така, както са разкопани. Въпреки че съм специалист по архитектурата от този период - неолита, за мене жилищата са неразбираеми, нечетивни. Не е ясно дали са били на един, или на два етажа, каква е била конструкцията им и пр. Всичко това след месец-два ще се изясни. Според мене цялата концепция, включително и музейната част, трябва да се осъвременят, да станат по-атрактивни и разбираеми.

Проф. Васил Николов сподели, че след проучванията на екипа, с който работи, ще предложи на Община Стара Загора издаването на книга с подробна информация, чертежи и много цветни снимки, за да станат старозагорските Неолитни жилища най-сетне разбираеми и за учените, и за любознателните посетители, а от тук и притегателна туристическа дестинация. Изданието ще бъде на български и на английски език и ще може най-сетне да влезе в научен оборот.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |