Събития Moody's прави преоценка на показатели на четири български банки

Moody's прави преоценка на показатели на четири български банки

Петък, 27 ноември 2009 г., 12:21
Размер на буквите

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service обяви, че предприема корекции на оценки на четири български банки. Причината за това е преоценка на устойчивостта на печалбите и капиталовите им позиции заради увеличаващите се загуби от кредити. Това са Първа инвестиционна банка, ДСК, Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк, се казва в съобщение на Moody's.

От Moody's са редуцирали рейтинга на финансова стабилност на ПИБ от D на D-, a дългосрочните депозитни рейтинги в местна и чужда валута са били смъкнати от Ва1 на Ва2. На всички тези рейтинги е поставена негативна перспектива, което означава, че те могат да бъдат понижени отново.
При ДСК няма промяна на рейтинга на финансова стабилност, като той остава D+, но му е поставена негативна перспектива. Депозитният рейтинг в местна валута бе понижен с една степен, а този в чужда остава без промяна. Перспективите пред тях обаче остават нестабилни, информира Investor.bg.
По отношение на Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк Moody's пък са потвърдени негативните перспективи пред рейтингите за стабилност и депозитните рейтинги в местна и чужда валута. Рейтингът на финансова стабилност на Райфайзенбанк остава D+, a този на МКБ Юнионбанк е запазен на D-.
Според Moody's рецесията в България се изостря, което води до по-голям брой корпоративни фалити, увеличаване на безработицата и свиване на разполагаемия доход на домакинствата. Особено отслабване от агенцията виждат в корпоративния сектор, като това се дължи главно на ниското търсене на български износ от основните партньори на страната и спадът на чуждестранните инвестиции.
Потребителското банкиране също било под натиск заради проблемите на пазара на труда, които водят до спад в потреблението.
Въпреки всичко според Moody's банковият сектор остава печеливш, добре капитализиран и с добри показатели за ликвидност. Като проблем обаче се посочва повишаването на лошите кредити.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |