Събития Звездното небе през юни

Звездното небе през юни

Петък, 01 юни 2012 г., 12:38
Размер на буквите

Загорка

На 1 юни Слънцето изгрява в 05,51 часа и залязва в 20,58 часа в Стара Загора. На 30 юни Слънцето изгрява в 05,52 часа и залязва в 21,08 часа. Продължителността на деня в началото на месеца е 15,07 часа а в края на юни е 15,17 часа. Лятото настъпва на 21 юни в 2,08 часа. Това е най-дългият ден през годината – 15,19 часа.

Лунни фази

Пълнолунието настъпва на 4 юни в 14,12 часа.
Последната четвърт настъпва на 11 юни в 13,41 часа.
Новолунието настъпва на 19 юни в 18,02 часа.
Първата четвърт настъпва на 27 юни в 6,30 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец юни на свечеряване около 21 часа

съзвездие Северна корона

В областта около зенита е съзвездието Голяма мечка. Ако се продължи дъгата от трите звезди – опашката на Мечката - се натъкваме на ярката червеникава звезда Арктур, която лесно може да бъде объркана с планетата Марс. Арктур е от съзвездието Воловар. То заема голяма площ от небето – почти като Голямата мечка. Съединени с Арктур, по-ярките му звезди образуват нещо като крило на птица или ветрило, сочещо на север към Полярната звезда. На изток от Воловар е малкото красиво съзвездие Северна корона, наричано от нашия народ Венеца. Като истински диамант тук блести най-ярката звезда Гемма.

Още на изток е обширна област от неярки звезди – съзвездието Херкулес. Една от звездите тук на границата на видимост с просто око е всъщност кълбовиден звезден куп от милиони огромни ярки звезди – част от структурата на нашата Галактика - Млечния път. С надеждата, че от същества около някоя от тези звезди ще бъде някога разчетено, лети земно радиопослание, излъчено през 70-те години на ХХ век от най-големия неподвижен 305-метров радиотелескоп в Аресибо, Пуерто Рико.

звезден куп Херкулес звезден куп Херкулес

На западната част на небето се вижда съзвездието Лъв, което залязва към полунощ, заедно с проектираната върху него ярка червена планета Марс. Вдясно от него или на изток е Дева, до чиято най-ярка звезда Спика се проектира почти толкова ярката планета Сатурн.

Планети

Единствени от ярките, видими с просто око планети на небето по това време са Марс и Сатурн.

Метеорни потоци

През юни има няколко метеорни потока с активност до 7 метеора в часа на максимум. Най-характерен е новият поток Юнски Лириди с 10 жълто-бели метеора със следи на 16 юни, който се нуждае от повече изследвания.
Интересни са и другите два потока в средата на юни: Сагитариди с до 8 бавни, жълтеникави метеора в нощта на 14 юни и Цефеиди с до 7 метеора на 17 юни, свързан с ярка комета от 1850 г.

Пасаж на Венера – 6 юни 2012

При безоблачно утро на 6 юни Слънцето ще изгрее на нашия хоризонт в 5,40 часа с тъмния диск на планетата Венера, проектиран върху него. През следващите около 2 часа ще проследи бавното преместване на Венера до излизането й от слънчевия диск. Венера може да се забележи и с просто око.

Внимание! Пазете очите си!

При поглеждане към Слънцето, наложително е използването на специални очила с пълна УВ защита или тъмни стъкла. Особено наложително е използването на слънчеви филтри при употреба на бинокли и телескопи за наблюдение на пасажа по диска на Слънцето.

Астрономическата обсерватория ще предложи на всеки желаещ да погледне пасажа на Венера с малки телескопи, изнесени в двора на ГПЧЕ Ромен Ролан между 6 – 7,30 часа на 6 юни, сряда.

 

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борса за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |