Събития В Стара Загора ще бъде изградена модерна канализационна мрежа за 39 млн. лева (видео)

В Стара Загора ще бъде изградена модерна канализационна мрежа за 39 млн. лева (видео)

Петък, 01 юни 2012 г., 12:13
Размер на буквите

интегриран воден проект Нона Караджова

Екоминистърът Нона Караджова и кметът на Стара Загора Нона Караджова подписаха договор за Интегриран воден проект за над 39 млн. лева, финансиран по ОП Околна среда. Със средствата ще бъде изградена модерна канализационна мрежа на Стара Загора и с. Богомилово. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31 декември 2014 г.

Това е първият одобрен проект по ОП Околна среда за тази година и с него ще се подобри живота на хората, заяви Нона Караджова. Тя участва в дванадесетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма Околна среда, което се проведе на Старозагорски минерални бани.

По Оперативна програма Околна среда са договорени проекти за над 2,5 млрд. лева, което е близо 79% от общия размер на средствата, предвидени за програмния период. В период на оценка са проекти за 2,9 млрд. лева.
Има много ценни проекти в областта на биоразнообразието, които наистина имат прекрасни резултати. В момента има много проекти, които се оценяват. Те са за нашите резервати, национални и природни паркове, съобщи екоминистърът.

Сред основните приоритети на ОП Околна среда през следващия програмен период ще бъдат проектите за подобряване качеството на атмосферния въздух.

 

 

Прессъобщение на Община Стара Загора

Община Стара Загора първа подписа договор за Интегриран воден проект на града

Кметът Живко Тодоров и министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписаха на 1 юни 2012 г. договора за изпълнението на Интегриран воден проект за Стара Загора, на стойност 40 399 582 лева по Оперативна програма Околна среда. Стара Загора е първият град, който успя да подготви и представи навреме във ведомството проекта, осигуряващ безвъзмездна финансова помощ в размер на над 39 167 млн. лева, подчерта министър Караджова. Оперативната програма е шанс за България - за запазване и възстановяване на нашата природа, нашите реки, нашето море. Това е основен капитал на нашата страна, нещо което други силно развити икономики в Европа и света в голяма степен са изубили. Със средства от програмата се изгражда се инфраструктура за 50 години напред, без която не могат жителите на населените места, не може да се развива бизнеса по места, каза още министърът.

Съфинансирането от страна на Община Стара Загора е в размер на 1 232 187 лева. Подписването на договора за водния проект за мен е миг на голямо вълнение, защото всички знаем колко години чакат гражданите на Стара Загора и общината да се сдобият с модерна канализация, модерна водопроводна мрежа. То е изключителна крачка напред за града и нашата община към възможностите и перспективите, които се отварят. Това е голям успех за общността в Стара Загора, защото е немислимо град без модерна инфраструктура да привлича инвестиции и да създава условия за добър живот на своите граждани. Това каза по време на церемонията Живко Тодоров. Много усилия бяха необходими, за да се преработи документацията, за да придобие такъв вид, че да бъде одобрена. Благодаря на целия екип на Министерството на околната среда и водите за подкрепата и насоките, на експертите на Община Стара Загора, които се потрудиха доста, на проектантите, които работиха съвестно за отстраняване на забележките, каза още кметът. В лицето на Реналдо Мандметс, представител за България в Еворпейската комисия, той отправи благодарности за финансовата помощ, която получаваме от ЕС, и без която подобни проекти у нас няма как да се случат.

Интегрираният воден проект включва строителство на нова канализационна мрежа в съответствие с капацитета на ПСОВ и канализационна мрежа в с. Богомилово. Дължината на канализационната мрежа, която ще бъде изградена е 26 867 км., а на водопровдната мрежа 2,236 км. По проекта се предвижда да бъде довършена канализацията на кварталите К. Ганчев, АПК и с. Богомилово, да бъде подменена водопроводната мрежа на кв. АПК, да бъде изграден главен колектор по ул. Св. Княз Борис в Стара Загора и отливен канал за дъждовни води, извън регулаицията на града. Срокът за изпълнението му е до края на 2014 г.

Готови са техническите проекти и предстои издаване на Строително разрешение за главни колектори по ул. Боруйград, ул.Хр. Ботев и ул. Ген. Гурко, както и за канализацията на СБА. Те са предвидени за финансиране в следващия програмен период.

След подписването на договора на Старозагорските минерални бани се проведе Дванадесетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма Околна среда 2007 – 2013 г. Отчетено беше, че към 31 май 2012 г. са договорени общо 2 746 млн. лева.

Изграждат се съоръжения за битови отпадъци, за пречистване на отпадни води, работи се по проекти  за запазване на биоразнообразието. Пет години след началото на програмата в сектор Води са договорени 2 286 млн. лв. В оценка са 67 проекта за близо 2 млрд. 500 млн. лв. В сектор Отпадъци са договорени над 362 млн. лв., а в оценка са още 14 на стойност 361 млн. лв. В сектор Биоразнообразие са договорени 80 млн. лв. , отчетоха от ековедомството.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |