Събития На 1 юни стартира акция Ваканция! Да пазим живота на децата по пътя!

На 1 юни стартира акция Ваканция! Да пазим живота на децата по пътя!

Петък, 01 юни 2012 г., 11:56
Размер на буквите

Знак

Пътна полиция призовава шофьорите да се движат на 1 юни с включени фарове на къси светлини в знак на съпричастност с Международния ден за закрила на детето. В периода на лятната ваканция значително нарастват опасностите от тежки пътнотранспортни произшествия с деца и юноши.

Традиционната акция на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата по пътя! ще стартира на 1 юни  и ще продължи до 15 юни. През този период и през цялото лято ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на пътна, охранителна полиция, полицейските и младши-полицейските инспектори на местата с повишена опасност от ПТП с деца и юноши.

Полицейските служители ще следят за рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него и ще предприемат действия с цел предотвратяване на инциденти. Стриктно ще бъде следено за спазване на ограниченията на скоростта в населените места. Ще се извършват проверки за използването на предпазните колани и обезопасителните системи за превозване на деца, както и недопускане на управление на автомобили от неправоспособни водачи, които често са непълнолетни. Пътни полицаи ще участват в съвместни инициативи на държавни, частни и обществени организации, свързани с ангажирането на деца и юноши по изучаване и спазване на правилата за безопасно движение.

В ежедневието си децата подценяват опасността от пътно-транспортни произшествия. Мнозина смятат спазването на правилата за движение за маловажно. Погрешно си мислят, че лично те не са застрашени. За децата са характерни импулсивните реакции и малката съсредоточеност, което води до неочаквани и изненадващи действия на пътя. Те не осъзнават опасностите, когато са в близост до пътното платно и често изскачат внезапно пред превозните средства.

Децата, като участници в пътното движение, са предимно пешеходци. Това налага даването на специална информация и съвети за тяхната безопасност, а именно, да пресичат на безопасни места като пешеходни пътеки тип зебра (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.

Велосипедът, скейтбордът, ролерите и скутерите (тротинетки) са много приятен начин за придвижване, но не са безопасни. Те са нестабилни и могат да бъдат заплаха както за този, който ги управлява, така и за околните. От полицията препоръчват да се карат в паркове и градини, и никога по улицата. Трябва да се избягват много оживените места и да се внимава за пешеходците, особено за малки деца и възрастни хора.

Призовават се водачите да бъдат внимателни при наличието на деца на пътя, да се съобразяват с пътната обстановка, да намалят скоростта, да увеличат дистанцията, да не забравят да сложат предпазните колани.
Считаме, че като родители и близки ще бъдем готови да направим необходимото за запазване живота и здравето на децата и юношите. Желанието ни е максимално да се намали броят на пострадалите при пътни инциденти по време на ваканцията.

Не забравяйте, че опазването живота на децата е наш граждански и човешки дълг!, казват още от МВР.

От 1 януари до настоящия момент в Старозагорска област са регистрирани 102 тежки пътнотранспортни произшествия с 14 убити и 128 ранени. За същия период на предходната 2011 г. са били регистрирани 114 тежки катастрофи с 21 загинали и 129 пострадали.

24 са тежките произшествия от началото на 2012 г., при които са пострадали деца до 17 години, което е 23% от общия брой на тежките произшествия. При тези катастрофи са убити 2 деца, тежко ранени са 6 деца, а леко ранени 19. Като пътници в моторни превозни средства при 9 ПТП са убити 2 деца, едно е тежко ранено и 9 леко ранени. Общо девет са инцидентите с деца пешеходци, при който 3 деца са тежко ранени и 6 леко ранени. Като водочи на ППС са пострадали 6 деца, 2 тежко и 4 леко ранени. За същия период на миналата 2011 г. са били регистрирани 11 тежки пътнотранспортни произшествия с участие на деца, с 2 тежко ранени и 11 леко ранени.
През периода 01.04. - 31.08.2011 г. на територията, обслужвана от ОД на МВР – Стара Загора са регистрирани 31 катастрофи, при които са убити 2 и са ранени 37 деца. Като пътници в МПС при 15 ПТП е убито 1 дете и 16 са ранени. 12 са инцидентите с пешеходци, при който едно дете е убито, а 17 са ранени. В четири от регистрираните пътно-транспортни произшествия са пострадали трима велосипедисти и един неправоспособен мотоциклетист.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |