Събития Стара Загора ще бъде домакин Балканско квадринале на живописта

Стара Загора ще бъде домакин Балканско квадринале на живописта

Събота, 19 май 2012 г., 10:42
Размер на буквите

Картина

През месец декември 2012 г. за трети път в Стара Загора ще се проведе Балканско квадринале на живописта, което е конкурс за съвременна живопис на тема Митовете и легендите на моя народ. То се организира на всеки четири години, като първото му издание беше през 2004 г. В квадриналето могат да участват всички художници с живописни произведения, посветени на митологията на техните или други народи.

Организатори са Община Стара Загора, Градска художествена галерия – Стара Загора, Министерство на културата и Съюзът на българските художници (СБХ). Балканското квадринале се провежда с подкрепата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който е утвърдил Организационен комитет за подготовката му.

Жури от членове на СБХ ще определи носителите на награди. Носителят на Голямата награда ще бъде удостоен с приз, диплом, персонална изложба през следващата година и 2 000 евро. Ще бъде присъдена и Награда на Стара Загора, като носителят й ще получи диплом и 1 500 евро. Ще бъдат раздадени и пет награди на името на спонсорите с общ награден фонд 7 000 евро. Отличените творби ще останат във фонда на Художествена галерия - Стара Загора.

Експозицията на Балканското квадринале Митовете и легендите на моя народ ще бъде подредена в залите на Художествена галерия Стара Загора, като откриването се предвижда да бъде на 18 декември 2012 г. от 18,00 часа.

Крайния срок за получаване на творбите е 15 ноември 2012 г. на адрес – Художествена галерия - Стара Загора, бул. Руски № 27. За справки: тел. +359 42 622843, e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Информация за селекцията, наградени творби и т.н. ще бъде изнесена веднага след журирането в сайта на Община Стара Загора: starazagora.bg.

Още за статута на квадриналето – на сайта на Община Стара Загора.

Историята на балканските народи е органична част от историята на човешката цивилизация. Хилядолетното им присъствие по тези земи на кръстопът има множество измерения. Най-приказните сред тях са пренасяните във времето митове и легенди, където  се преплитат болки и вярвания, страдания и мечти, въображение и страсти. Различни и често удивително близки, те заедно носят духа на човека, племето, общността, етноса, народа, нацията…Пресъздаването им векове наред е свързано с творчеството на художниците. На мястото им в изкуството на нашите съвременници е посветено Балканското квадринале Митовете и легендите на моя народ. Неговата покана е адресирана към всички художници, които търсят видимия образ на митовете на своя народ.

  

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |