Събития Ескиджамия в Стара Загора - единственият в България музей на религиите

Ескиджамия в Стара Загора - единственият в България музей на религиите

Сряда, 25 ноември 2009 г., 22:07
Размер на буквите

Преди десетина дни Министерството на културата подписа с финансовото министерство договор за изпълнение на най-големия и скъп проект Реконструкция и консервация на Ескиджамия в Стара Загора и превръщането й в Музей на религиите. Това съобщи вчера на брифинг зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов.

Проектът трябва да се изпълни за две години с всички работни фази, в това число и реклама, и е на стойност 2360 хил. лв. Включени са реставрация и консервация на архитектурното равнище, преобшиване на покрива с оловни листове, възстановяване на стенописите, изграждане на всички необходими съвременни инсталации за универсализиране и социализиране на обекта и превръщането му в атрактивна туристическа дестинация.
Идейният проект съчетава утилитарността на пространството с намерените артефакти. Той включва оригинално експониране на намерените материали в обекта под стъклен похлупак и организиране на голямо салонно пространство, което ще се използва за концерти, срещи, прожекции и др., пише вестник Старозагорски новини.
"В България няма друг музей на религиите. Това не бива да се смесва с място за упражняване на религиозна дейност. Тук ще бъдат експонирани предмети, свързани с религиозните култове през четири различни епохи - тракийска, раннохристиянска, средновековна и по време на турското владичество - уточни зам.-министърът. - Проектът има за цел да насърчи културно-историческия туризъм в региона."
Единствената сграда, оцеляла след опожаряването на Стара Загора по време на Руско-турската война, е Ескиджамия.
Според оцелял надпис строежът е бил завършен преди 1409 г. Интересни са откритията, които археолози правят при разкопки в молитвения салон през 2001 г. Разкрити са основите на християнска църква от втората половина на XI и началото на XII век. А под нея възкръсват останките на тракийски некропол. Според специалистите, християнската църква вече не е съществувала по време на изграждането на джамията, но планът на джамията следва нейните основи. Ескиджамия в Стара Загора е със статут на художествен и архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |