Събития Подариха 200 книги на българите в Патра

Подариха 200 книги на българите в Патра

Понеделник, 09 април 2012 г., 20:36
Размер на буквите

Великденски подарък от 200 книги заминаха за българите, които живеят и работят в гръцкия град Патра. Причината е, че една чирпанлийка, която от години работи в гръцката ни съседка, се е обърнала за съдействие към Регионална библиотека Захарий Княжески в Стара Загора.

Оказало се, че в този голям пристанищен град с над 300 000 души население има голяма българска колония. Кметството им е осигурило база, в която е настанено Българско сдружение Хан Аспарух и Неделно училище Захари Стоянов, пише вестник Старозагорски новини. Те имат сайт, имейл-адрес и с удоволствие могат да кореспондират с всеки, който има желание и възможност за това.
Нашенците в Патра имат нужда от учебници и учебни помагала от първи до седми клас, особено по Български език и литература, История и География.
Отзивчивите библиотекарки, начело с директорката Снежанка Маринова, потърсили съдействие от читатели, антиквари, книжарници и така са се събрали 200 книги - художествена, детска и специализирана литература, списания, дискове, филми и др., и чрез специален пратеник са отнесени в Патра.
По информация на българите в странство, зам.-кметицата на града била много благоразположена към българската общност. Тя изявила желание й съдействат да се създадат контакти с български град, защо не и с най-зеления и романтичен град на липите и поетите Стара Загора.
Предложението и първите стъпки за контакти са направени. Очаква се по-голяма двустранна активност, която би била полезна за развиване на туристическа дейност.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |