Събития Законът за управление на отпадъците противоречи на конституцията и на свободната стопанска инициатива

Законът за управление на отпадъците противоречи на конституцията и на свободната стопанска инициатива

Неделя, 25 март 2012 г., 10:10
Размер на буквите

Текстове от Закона за управление на отпадъците, които изискват площадките за скрап да са разположени само на територии, определени за тази цел с общ устройствен план са отменени от Конституционния съд. Текстовете бяха оспорени от депутати от БСП и ДПС с мотива, че повечето общини нямат общи устройствени планове.

Конституционният съд реши, че разпоредбите на закона противоречи на конституцията и на свободната стопанска инициатива. Приети са мотивите на вносителите, че в този му вид законът ще нанесе вреди на лицензираните площадки с легален бизнес. Съдът е приел този аргумент и се е произнесъл, че е достатъчно площадките да имат устройствен план, но не е необходимо той да е общ. Самата процедура по лицензирането дава достатъчно гаранции за законността на дейността.

Проблемът с остарелите градоустройствени планове е сериозна пречка за общините да насърчават местните инвестиции. Поради липса на финансиране голяма част от общинските съвети не могат да изработят новите планове, което даде основание на браншовиците да оспорят предложените от екоминистерството законови промени.

Ограниченията бяха приети от Народното събрание в средата на февруари 2012 г. с гласовете на ГЕРБ. Това доведе до затварянето на повече от 500 лицензирани пункта за черни и цветни метали.

* * *

Над 2000 фирми за търговия с черни и цветни метали и тяхното рециклиране подадоха документи в МИЕТ за легализиране на площадките си или за тяхното заличаване от лиценза им съгласно Закона за изменение и допълнение на ЗУО. Промените застрашаваха 177 общини, които можеха да останат без площадки за рециклиране на метали. Само в 87 общини, които имат ОУП за цялата община, или за част от нея, фирмите, които търгуват с черни и цветни метали, можеха да продължат работата си и да имат право да откриват нови площадки. Това задължаваше общините да изработят ОУП и ясно да се дефинират зоните за отпадъци , както и да минат на екологична оценка за ОУП. Отговорността за изработването на ОУП е изцяло в правомощията на общинските власти. Бизнесът няма никакви лостове за въздействие на този процес. В същото време именно фирмите са наказвани с най-тежки санкции, като им се отказва възможносттта да работят, защото общините нямат ОУП, коментира неотдавна Иво Георгиев, председател на Гражданската инициатива на търговците на черни и цветни метали и тяхното рециклиране.


работа пазар


Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт „Отворено общество” - София.
Изказаните становища и мнения в него са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на Институт „Отворено общество” - София.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |