Събития Малки български фирми участват в търговска мисия в Израел

Малки български фирми участват в търговска мисия в Израел

Вторник, 27 март 2012 г., 15:45
Размер на буквите
израел бизнес

За нас Израел е стратегически търговско-икономически партньор, с който бихме могли да си сътрудничим по-активно в изграждането на индустриални паркове и зони, технологични и логистични центрове, в общи проекти за финансиране чрез инициативата ЕВРИКА - най-голямата европейска платформа за пазарно ориентирана изследователска и развойна дейност в промишлеността.

Това заяви пред близо 70 представители на деловите среди от България и Израел заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Той участва в работата на съвместен бизнес форум в Тел Авив в рамките на търговска мисия, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Над 90 израелски компании присъстват на българския пазар в секторите информационни технологии, търговия, недвижимо имущество и транспорт. България предлага сътрудничеството си приоритетно във високотехнологичните сектори - производства и услуги със средна и висока добавена стойност (информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг, електротехника и електроника и др.).

В помощ на бизнес контактите между дветe страни от май 2011 г. МИЕТ изпрати икономически съветник към посолството ни в Израел, подчерта Маринов. Той сподели, че между България и Израел вече действа ново споразумение за икономическо сътрудничество и е създадена смесена икономическа комисия, чиято първа сесия се подготвя. Подписано е двустранно споразумение за сътрудничество в науката и промишлената изследователска дейност, в които Израел е пример с постиженията си, каза още зам.-министър Маринов. Реални са възможностите и за увеличаване на взаимната търговия. България има потенциал за износ към Израел на минерални води, храни, розово масло, трансформатори, пластмаси, мебели и изделия от дърво, химически продукти и др. Двустранният стокообмен е нараснал от 50,6 млн. щ.д. през 2001 г. до 324,9 млн. щ.д. през 2011 г., когато бе отчетен над 46% ръст спрямо 2010 г., подчерта Маринов.

ИАНМСП организира търговската мисия от 25 до 29 март 2012 г. по ОП Конкурентоспособност, на която е бенефициент. Срещите са по процедура за промоционални прояви в страната и чужбина, които насърчават интернационализацията на българските предприятия. В тях се включиха представители на 12 наши малки и средни фирми от информационните и комуникационните технологии, електротехниката и химическата промишленост (производство на торове), както и експерти от около 50 израелски компании. Съорганизатор е Израелският институт за износ и международно сътрудничество, а партньор - Федерацията на израелските търговски камари. Срещите се провеждат съвместно и с Търговско-промишлената палата на Хайфа. Програмата включва и посещение в технологичния парк край града, който е водещ център с този профил в страната.работа пазар


Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт „Отворено общество” - София.
Изказаните становища и мнения в него са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на Институт „Отворено общество” - София.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |