Събития Оперативна програма Конкурентоспособност подпомага енергийната ефективност на предприятията

Оперативна програма Конкурентоспособност подпомага енергийната ефективност на предприятията

Понеделник, 26 март 2012 г., 15:06
Размер на буквите

Оперативна програма Конкурентоспособност подпомага енергийната ефективност на предприятията

190 млн. евро ще бъдат дадени по европейски проекти за повишаване на енергийната ефективност на фирмите през 2012 година. 40 млн. евро са за проекти на големите предприятия, а останалите 150 млн. евро могат да бъдат усвоени от малкия и от средния бизнес. Това съобщи зам.-министърът на икономката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова.

Усилията на Министерството на икономката, енергетиката и туризма са насочени към повишаване на енергийната ефективност в България. Нашата икономика е една от най-енергоемките в Европа, няколко пъти по-енергоемка, отколкото средното ниво в ЕС, обясни зам.-министърът.

Хубенова каза още, че чрез оперативна програма Конкурентоспособност в момента се оценяват проекти за големи предприятия, които да намалят енергоемкостта и ресурсоемкостта си. На тях ще бъдат отпуснати около 40 млн. евро безвъзмездна помощ.

Тя съобщи, че през април ще бъде пусната и друга схема, която е ориентирана към намаляване на енергоемкостта на малките и средните предприятия. По тази схема работим заедно с Европейската банка за възстановяване и развитите. Тук безвъзмездната финансова помощ ще бъде 150 млн. евро за малките и средните предприятия. От друга страна ЕБВР ще отпусне от 50 до 150 млн. евро кредитни линии през българските банки. Това ще бъде мощно финансиране за малките и средните предприятия да могат да изпълнят своите проекти, счита Хубенова.

Парите ще могат да се използват за смяна на котлета, изолации, подмяна на дограма, както и за закупуване на нови машини и оборудване, които са по-малко енергоемки. Максималната сума, която едно малко или средно предприятие може да получи, е 1 млн. евро. Всяка фирма ще получи възстановяване на средствата в размер между 30 и 50 на сто.работа пазар


Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт „Отворено общество” - София.
Изказаните становища и мнения в него са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на Институт „Отворено общество” - София.


 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |