Събития Районният съд в Стара Загора оправда Лихварите

Районният съд в Стара Загора оправда Лихварите

Вторник, 20 март 2012 г., 12:58
Размер на буквите

Районен съд - Стара Загора, със съдия-докладчик Росен Чиликов оправда Лихварите - бившият шеф на Следствения арест в Стара Загора Илчо Илев, брат му Евгений Илев, майка им Бонка Тенева и служителката в заложната им къща Снежа Атанасова, обвинени в съставяне на документи с невярно съдържание. Мотивите на съда бяха, че не са налице неоспорими доказателства, доказващи вината им. Решението не може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

По време на съдебното заседание бяха разпитани последните трима свидетели, поискани от защитата, с цел да опровергаят показанията на свидетелите, призовани от прокуратурата, пише вестник Старозагорски новини. Една от свидетелките заяви, че ще напише жалба до Етичната комисия на съда заради допускането до разпит на свидетели, които да опровергават факти, заявени от нея самата, както и от останалите свидетели на прокуратурата. Ние свидетели ли сме или обвиняеми?!, запита жената извън залата. Тя е една от потърпевшите, на която Илев предоставил сумата от 14 120 лв., като поискал гарант по кредита да стане и дъщеря й - Михаела Владимирова. По-късно се оказва, че Михаела е осъдена да заплати на обвиняемата Бонка Тенева сумата от 15 000 лв., представляваща съдебно предявена част от запис на заповед, издаден на 01.08.2006 г. за сумата от 38 000 лв.

След разпита на свидетелите съдът прецени, че делото е изяснено от фактическа страна, и премина към изслушване на пледоариите на страните. Прокуратурата поиска на Илчо Илев да бъде наложено наказание лишаване от свобода, което, поради чистото му съдебно минало, може да не бъде ефективно, но изпитателният срок да е не по-малко от 3 години. За останалите трима обвиняеми становището на прокурор Димитрова беше, че трябва да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъдат наложени административни наказания - глоби. Защитата пък беше категорична, че обвиненията на прокуратурата се базират на твърде неясни и противоречиви свидетелски показания. Адвокатите и на четиримата подсъдими изтъкнаха, че никой не е принуждавал никого да подписва съответните записи на заповеди, направили са го абсолютно доброволно, защото са имали нужда от пари.

Припомняме, че Илев има повдигнато обвинение и по друго дело за създаване и ръководене на организирана престъпна група за незаконна банкова дейност, измами, изготвяне на неистински документи и др. Той и участниците в групата бяха задържани през октомври 2011 г. при операция Лихварите и все още пребивават в ареста. След като разследването по това дело приключи, то ще бъде изпратено в Специализирания съд.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |