Събития Производителите на яйца в област Стара Загора са коректни

Производителите на яйца в област Стара Загора са коректни

Понеделник, 12 март 2012 г., 15:27
Размер на буквите

В област Стара Загора нямаме сериозни проблеми с производителите на яйца, тъй като тук повечето предприятия имат пакетиращи центрове, докато на други места не е така, съобщи д-р Генади Ганчев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Той уточни, че нормативната уредба, която урежда начина на пакетиране на яйца, е включена в Наредба No 1 от 2008 г. на МЗ. Според нея обектите, в които се отглеждат кокошки носачки, не бяха задължени да имат пакетиращи центрове. С изменение в наредбата от началото на тази година обаче производителите на яйца се задължават да имат пакетиращи центрове, пише вестник Старозагорски новини.

Има три обекта, в които има подово отглеждане на кокошки носачки с регистрирани центрове за пакетиране (изискващи се с промяната на Наредбата) и още три обекта, също с подово отглеждане, в които няма такива, но са стартирали процедура по изграждането им. Центровете трябва да отговарят на определени условия - в тях се извършва събирането, маркирането и етикетирането на яйцата. Прави се и грамиране, при което яйцата се разделят на три категории. Най-големите - от клас А, отиват на пазара, уточни д-р Ганчев.

По думите му, цената на един пакетиращ център е около 10 000 лв., което не е повод за увеличение в цената на яйцата, тъй като производителите и без това заплащали на други фирми за пакетиране.

Според д-р Ганчев една от причините за поскъпване на яйцата е забраненият неконтролируем внос на яйца от чужбина, които не са били маркирани, а това е пречело за проследяването на хранителната верига. Със забраната държавата се опитала да помогне на българските производители, но те от своя страна възприели жеста като повод да вдигнат цената за българските яйца. А след тях и всички останали по веригата. Ако обаче ценовият шок на българските яйца продължал, не било изключено отново границите да се отворят - но единствено и само на контролиран внос.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |