Събития Към микро фирмите трябва да се прилага диференциран подход

Към микро фирмите трябва да се прилага диференциран подход

Петък, 09 март 2012 г., 10:05
Размер на буквите
Заседание

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма  Трайчо Трайков се срещна с членове на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и обсъди с тях мерки за насърчаване на добросъвестните работодатели, предложени от организацията. В разговора участваха и трима от неговите заместници - Жулиета Хубенова, Делян Добрев и Димитър Чохаджиев.

Въпреки че предложенията на КРИБ в областта на данъците и осигуровките не са от преките компетенции на МИЕТ, смятаме, че някои мерки биха допринесли за подобряване на условията за бизнес – например подкрепа за включването в системата на НАП на фискалните устройства на търговските обекти, каза Трайков. По отношение на микропредприятията, обаче, трябва да се приложи диференциран подход, за да не се превърне това във финансова и административна тежест, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

МИЕТ насърчава, включително и чрез финансиране по ОП Конкурентоспособност, клъстерната инициатива, но въвеждане на данъчни стимули може да даде вратичка за недобросъвестно ползване на преференциите. Трайков заяви, че географско обособените клъстери увеличават общия оборот на компаниите. В рамките на европрограмата е предвидено създаване на първия научно-технологичен парк в България, който ще се намира в столицата върху площ от 230 дка, допълни зам.-министър Хубенова. Стойността на проекта е 50 млн. евро и ще включва бизнес инкубатор и лаборатория. Тук ще се прилагат т.нар. меки мерки за развойна дейност и приложна наука. В следващия програмен период се очаква да бъдат реализирани още 2-3 подобни парка.

Електронно подаване на проектните предложения по Конкурентоспособност се предвижда да стартира още през настоящата година, коментира Трайков други предложения на бизнеса, свързани с програмата.

По мерките за въвеждане на саморегулацията Трайков заяви, че това е добра практика в браншове с традиции, но и към нея трябва да се подхожда внимателно, за да не се търсят вътрешни за гилдията ползи. МИЕТ е поръчало изготвяне на оценка за въздействието на Закона за независимите оценители, която е пред финализиране.

По отношение на модерната европейска регулация между доставчици и търговски вериги МИЕТ заедно със заинтересованите страни разработи проект за изменение на Закона за защита на конкуренцията. Той е в процес на оценка на въздействие, която също е на финален етап.

Министър Трайков предложи по-активно съвместно партньорство с КРИБ по прилагането от догодина на новата методика за държавните такси, които ще бъдат разходоориентирани. Той подчерта, че липсва схема за връзката на компаниите с образователните структури. Участниците в срещата стигнаха до общо мнение, че е нужна съвместна среща с образователното министерство. На нея ще се обсъди участието на бизнеса при съфинансиране на проекти, които повишават професионалната квалификация на младите хора и ги стимулират в търсенето на добро място за бизнес реализация.работа пазар


Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт „Отворено общество” - София.
Изказаните становища и мнения в него са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на Институт „Отворено общество” - София.


Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |