Събития Птица Феникс ще украсява площада на Стара Загора

Птица Феникс ще украсява площада на Стара Загора

Вторник, 06 март 2012 г., 09:17
Размер на буквите

Птицата феникс на скулптора Красимир Зарков да се извисява на площада на Стара Загора, реши жури под председателството на проф. Валентин Старчев - уточни за медията ни проф. Цанко Яблански. - Другите участници са Стефан Димитров от отдел Култура, туризъм и религии и главният архитект Иван Кирчев на Община Стара Загора; проф. Цанко Яблански и Жоро Добрев от Ротари клуб; доц. д-р Марин Добрев - изкуствовед, директор на Градската художествена галерия, и д-р Ани Златева - скулптор от Дружеството на художниците.

До определения срок от ротарианците са представени три анонимни творби. След отваряне на пликовете се класира безапелационно Nо 1 - пластиката на Красимир Зарков.

Птицата феникс е представена в модернистичен вид върху триметров пиедестал, а птицата е с размер около метър и половина. Пластиката ще бъде изпълнена от бронз, а пилонът - от бетон, облицован от същите камъни, какъвто е фонтанът.
Цялата композиция ще бъде монтирана вътре във фонтана. Предвижда се водата, която ще облива монумента, да бъде с трептения. Заедно с това ще се монтират различни светлини.

Ние сме минали през всички общински инстанции, включително и от кмета Живко Тодоров, и сме получили съгласието им за поставяне на пластиката - каза проф. Яблански в качеството на президент на Ротари клуба. - Според главния архитект в ситуационния план на площада има позиция за пластично тяло във фонтана.
Следващите стъпки са стартиране на изпълнението на проекта. Авторът Красимир Зарков има право и възможност да наеме архитект, инженер и пр., като всичко е за сметка на възложителя - Ротари клуб.
Намерението е до края на ротарианската година, който е до 30 юни, монументът да бъде изграден. Официалното му откриване ще бъде част от тържествата, посветени на 135-годишнината от боевете за Стара Загора.

Информация: вестник Старозагорски новини

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |