Събития Дребните производители на енергия от слънце и вятър са пред фалит (видео)

Дребните производители на енергия от слънце и вятър са пред фалит (видео)

Неделя, 04 март 2012 г., 11:48
Размер на буквите
малки сорални централи фалит

Стефан Динев има фотоволтаична централа в старозагорското село Горно Ботево с инсталирана мощност 9,24 киловата. Съоръжението му работи от януари 2010 г. Производителят има договор с ЕВН България за изкупуване на тока на преференциални цени. Този механизъм е работил добре до влизането в сила на новите изисквания от 1 януари 2012 г. Те обаче са непосилни за собствениците на малки соларни централи и ги поставя пред фалит.

Стефан Динев вече е подал жалба до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, до Агенцията за устойчиво енергийно развитие и до областния управител на Стара Загора.
Досега ДКЕВР издаваше сертификат за произход на енергията веднъж годишно - срещу такса от 60 лева. Новата наредба изисква такъв документ да се издава всеки месец. Таксата остава и всеки производител трябва да заплаща по 50 лева на всеки произведен мегаватчас електроенергия. Така само за въпросната гаранция дребните производители ще плащат допълнително около 700 лева годишно.

Стефан Динев

Фиксиран е и минимален праг за произведена енергия, който не може да бъде постигнат особено през зимните месеци от централа с малка мощност.
Енергията, която трябва да произведа на месец, трябва да бъде минимум 1 мегаватчас, иначе не се получа документ, наречен Гаранция за произход на енергията. С инсталирана мощност от 10 киловата, с каквато разполага моята централа, през зимните месеци се произвежда между 400 и 600 киловатчаса електроенергия, което на практика означава, че ще си получа парите по преференциални цени чак след 2-3 месеца. Всичко това води до фалит микро бизнес като моя - обясни Стефан Динев.

ЕВН заплаща на предприемача по 0,69 лева за произведен киловатчас, но тъй като през януари малката централа в село Горно Ботево не може да реализира 1 мегаватчас, токът се заплаща 10 пъти по-евтино - по 0,07 лева. Сумата, която е получил за януари Стефан Динев е 40 лева. Вноската му по кредитите, с които е изградил соларното съоръжение, е 1 300 лева.

Стефан Динев е разговарял със свои колеги от цялата страна. В описаната тежка ситуация са над 300 фирми от сектора.

Тези непосилни изисквания ще доведат до унищожаването на дребния бизнес, опасява се Стефан Динев.
В същата ситуация се намира и Димитър Стоянов, който има фотоволтаична централа в село Дълбоки. Тя е с инсталирана мощност от 15 киловата.

Димитър Стоянов

Този данък съдира кожата на дребния производител. Аз мога да произведа един мегаватчас за три месеца. Новите изисквания ме поставят в пълна безизходица. Нашата държава е разбойническа, ще си търся правата в съда в Люксембург, категоричен е Димитър Стоянов.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че е запознат с проблема. Той е съгласен, че дребните производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници са ощетени и обеща наредбата на бъде променена съвсем скоро.

автор: илко груев

 


работа пазар


Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт „Отворено общество” - София.
Изказаните становища и мнения в него са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на Институт „Отворено общество” - София.


 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |