Събития Борсовата търговия с дървесина премахва сивия сектор

Борсовата търговия с дървесина премахва сивия сектор

Сряда, 29 февруари 2012 г., 16:48
Размер на буквите
Дърва за огрев

Търговията на дървесина през стоковите борси ще премахне сивия сектор в бранша и ще помогне за прозрачно формиране на цените. Това заявиха директорите на шестте държавни горски предприятия на пресконференция, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Досегашната практика при продажбата на търг е частната фирма да купува дървата по 30 лв. за кубик, а след това да ги продава на средна цена от 65 лв. Гарантирам ви, че в 92% от случаите за тази разлика няма фактура. Така ежечасно се продуцира сива икономика и тази практика трябва да бъде пресечена, коментира инж. Юри Миков - директор на Северозападно държавно предприятие. Според него продажбите чрез Стоковата борса ще сложат ред в търговията с дървесина.

Начинът за определяне на цените за търговия с дървесина е един и същ, както на Стоковата борса, така и на търговете, организирани от горските предприятия. Крайната цена на дървесина вече зависи от региона, от това дали дървесината е на склад и е въпрос на наддававане при съответната открита процедура, каза инж. Ботьо Арабаджиев – директор на Южноцентрално държавно предприятие. Той посочи, че в неговия регион от 28 проведени тръжни процедури за дървесина, извън борсата, само в 7 от тях има завишение на цените.

Инж. Миков припомни, че през 2008 г., по време на тройната коалиция, пак е имало продажба на борсата, но тогава се е търгувало само чрез една фирма, която е взела комисионна от 1% плюс 40% допълнително възнаграждение. Сега комисионната на шестте брокери е по 0.2%”.

Инж. Миков каза още, че от печалбата на горските предприятия за миналата година ще бъдат заделени около 12 млн. лв., които ще бъдат инвестирани за изграждане на горски пътища и подобряване на съществуващата инфраструктура.

Директорите на горските предприятия се обединиха около мнението, че ако в момента има дефицит на дървесина, то той е предизвикан от фирми, които умишлено бойкотират пазара. Фирмите, които действително работят, не са на площада, заяви г-н Миков. Според него, причина да се получи дефицит в дървата за огрев е времето, тъй като никой не е предвидил такава зима, включително и складовете.

Държавните горски стопанства трябва да имат възможност да назначават работници, които да могат да добиват на труднодостъпни и неатрактивни места, както и при извънредни ситуации, каза инж. Пейчо Върбанов - директор на Югоизточно държавно предприятие. Според него във всяко горско стопанство могат да се открият до десет работни места, които няма да пречат на частните фирми дърводобивни фирми.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |