Събития Асоциацията за правна защита на фирмите предлага законодателни промени (видео)

Асоциацията за правна защита на фирмите предлага законодателни промени (видео)

Сряда, 29 февруари 2012 г., 10:30
Размер на буквите
Ивелина Илиева

По предложение на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и с подкрепата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в града на липите е учредена първата в България Асоциация за правна защита на фирмите. Само за двама месеца тя има над 150 членове от различни сектори на икономиката и обществения живот. Една от основните й цели е да инициира предложения за законодателни промени, които да създадат по-добра и лоялна среда за развитие на бизнеса, и които реално да противодействат на данъчните злоупотреби.

От асоциацията настояват прокуратурите да прилагат член 255 от НК, за да не страдат изрядните дружества, а виновните да остават безнаказани.

В текста изрично е посочено на кого следва да се търси наказателна отговорност. Това са дружества, които не са декларирали в дневника си за продажби издадена данъчна фактура, или не са внесли данъка, като по този начин са ощетили бюджета на държавата. От такова дружество тръгва цялата верига и затова настояваме този текст от НК да стане все по-приложим, за да си понесат отговорността дружествата, които източват ДДС, коментира адвокат Ивелина Илиева, която е зам.-председател на Асоциация за правна защита на фирмите.

Съдебната практиката е за такива данъчни престъпления да се повдигат обвинения за декларирана неистина. По този текст, обаче, се водят безумни дела в Окръжен съд - Стара Загора и на по-горните инстанции, които се протакат и отлагат. Не знам дали изобщо има осъден по този текст, каза адвокат Илиева. И според европейското законодателство, следващите от веригата, пострадали от некоректното дружество, не трябва да носят отговорност. В тези ситуации най-потърпевши са микро и малките фирми, защото имат малки обороти, каза още адвокат Илиева.

Предприемачите могат да се обръщат за съдействие към Асоциацията за правна защита на фирмите в Стара Загора, ул. Братя Жекови 91, ет. 1, офис 1, 0888 239495 - адвокат Ивелина Илиева.

автор: илко груевработа пазар


Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт „Отворено общество” - София.
Изказаните становища и мнения в него са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на Институт „Отворено общество” - София.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |