Събития Правят генетични изследвания и в Стара Загора

Правят генетични изследвания и в Стара Загора

Сряда, 22 февруари 2012 г., 17:17
Размер на буквите

В генетичната лаборатория към Медицинския факултет в Стара Загора могат да се правят изследвания на бременни жени, на новородените, на семействата, в които вече има едно болно дете от наследствено заболяване. Ако това стане в началото на бременността - до края на втория месец, и има причина за сериозен риск, бременността може да бъде прекъсната по медицински показания.

Така няма да се появи на бял свят дете с вродено и наследствено заболяване, което е изключителна психическа травма за родителите и техните близки. Чрез определени генетични тестове може да се открие дали даден индивид – бъдещ родител, е носител на определен патологичен ген.
Лабораторията е акредитирана и е третата в страната след тези в София и Варна. Оборудвана е с нова, уникална апаратура на стойност 85 хиляди лева, осигурени от бюджета на Медицинския факултет в Стара Загора. Тя е свързана към сървър в Националната генетична лаборатория.

Бъдещите майки от Югоизточна България, вместо да пътуват до София, могат да посетят лабораторията в Стара Загора, обясни главен асистент д-р Борислав Попов. Тук може да им се вземе кръв, да се опише кръвната картина и резултатите да се изпратят до специализираната лаборатория в столицата, където да се направят изследванията. До три дни жените могат да видят резултата си с коментар по интернет, в който да се посочи има ли риск при бременността им.

Генетичните изследвания на бременните жени са безплатни и задължителни след приемането на Националната програма Профилактика и диагностика на вродени наследствени заболявания в България и Националната програма за редки болести 2009 - 2013 година.
Медицинският факултет в Стара Загора е един от изпълнителите, посочени в двете програми, припомни д-р Борислав Попов.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |