Събития С гъвкава политика и микро фирмите печелят в криза (видео)

С гъвкава политика и микро фирмите печелят в криза (видео)

Понеделник, 13 февруари 2012 г., 20:14
Размер на буквите
Нидея Ком - Диана Димитрова

Старозагорската микро фирма Нидея Ком, която се занимава с търговия на кабели и електроматериали, е добър пример за гъвкава политика, благодарение на която и в условия на криза 3-членният екипна дружеството не само запази, но и увеличи клиентите си, независимо от свиването на строителния бранш.

Кризата оказа въздействие върху оборотите и печалбата, но има и положителни страни - подсказа ни, че трябва да насочим усилията си към спечелване на нови клиенти. Така се ориентирахме към предприятия, които се занимават с производствена дейност. Приходите намаляха, но се запази стокооборотът, разказа Диана Димитрова, управител на фирмата.

Нидея Ком работи с големите производствени дружества в сферата на металургията и в поддръжката на ТЕЦ-те. Те не са много на брой, но са сериозни партньори.
Диана Димитрова е оптимистично настроена за своя бизнес и от факта, че клиентите търсят качествени, а не евтини материали.

Това, че сме в условия на криза, не означава, че се правят компромиси с качеството за сметка на цената. Точно обратното, купуват се продукти на световноизвестни производители.
Според Диана Димитрова, това че са микро фирма, е предимство в условията на криза, защото са по-гъвкави. Успяваме да обхванем пазар в Стара Загора и региона. Предлагаме не само доказано качествени стоки, но и услуги, обяснява управителят на фирмата.

Ние сме три жени, които се занимаваме с търговската дейност и смятам, че се справяме успешно и не е проблем, че персоналът е малък, важно е КПД-о да ни е високо, каза още Диана Димитрова.
За разлика от много микро фирми, Нидея Ком няма проблем с получаването на банкови кредити за обезпечаване на дейността си.

Независимо от позитивните резултати на дружеството, еднаквите изисквания към дребния и едър бизнес, се усеща по-чувствително от микро фирмите, като смяната на касовите апарати, например.
Не казвам, че сумата от 500 - 600 лева е голяма, но за нас това е разход, който се усеща. Оскъпиха се и транспортните разходи, а ние непрекъснато правим доставки до клиентите, така че това допълнително ни натоварва във финансово отношение, заяви г-жа Димитрова.

Управителят на Нидея Ком предлага на своите колеги разумно решение, за да се предпазят от некоректни клиенти. Дружеството не е единственото, което е станало жертва на измама като предоставя голямо количество материали на стойност около 78 000 лева и купувачът не плаща.

Не само в нашия бранш, а и с останалите фирми, с които се познаваме, трябва да обменяме информация за клиентите, за да се избегнат подобни много неприятни ситуаци.

Делото срещу извършителя на престъплението продължава 4-та година, а нанесените щети трудно се компенсират.
Щетата, която ни беше причинена, вече е над 78 000 лева, защото върху тази сума сме платили данък печалба и ДДС, да не говорим за лихвите, обяснява потърпевшата от измамата Диана Димитрова.
Сериозен проблем пред бизнеса е междуфирмената задлъжнялост. За да не стане част от веригата и да повлече след себе си и други дружества, Диана Димитрова заяви, че работи с подбрани клиенти, които са доказали своята платежоспособност и лоялност.

 

илко груев

 


работа пазар


Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт „Отворено общество” - София.
Изказаните становища и мнения в него са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на Институт „Отворено общество” - София.


 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |