Събития В Стара Загора са осигурени условия на фирмите за скрап

В Стара Загора са осигурени условия на фирмите за скрап

Понеделник, 13 февруари 2012 г., 10:47
Размер на буквите
Скрап

177 общини остават без площадки за събиране и рециклиране на черни и цветни метали след 15 февруари заради липсата на общ устройствен план, съобщиха за Икономически портал на регион Стара Загора от Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.

Това е следствие на промените в Закона за управление на отпадъците, според които дейностите с отпадъци от черни и цветни метали ще се извършват само на площадки, разположени на територии, определени с общи устройствени планове за производствени и складови дейности, на пристанища за обществен транспорт с национално и регионално значение и на обекти на железопътната инфраструктура със стопанско предназначение.
Общи устройствени планове имат само 87 общини и фирмите в този бранш могат да продължат да работят и да откриват нови площадки.

Сред тях е и община Стара Загора. Разрешителни за търговия със скрап имат 24 фирми, които са разположени в индустриалната зона. Освен това има и зона с индустриално предназначение, в която също могат да се разположат площадки за черни и цветни метали. Община Стара Загора е осигурила и площадка за изкупуване на излезли от употреба акумулатори, батерии и излязло от употреба електронно и електрическо оборудване.

В по-голямата част от общините, обаче, ситуацията е мрачна. Направените инвестиции в този микро бизес ще бъдат напълно загубени.

До момента, само 200 фирми, които са членове на Гражданската инициатива, са направили около 40 млн. лева инвестиции в площадки, оборудване и специализирани машини, които са получени чрез кредити или лизингови институции през последните 10 години. По предварителни данни, за 2011 г., фирмите са внесли в държавния бюджет над 3 млн. лева, корпоративен данък и още толкова данък за физически лица, които предават метални отпадъци.

Собствениците на потърпевшите фирми членове на Гражданската инициатива ще сезират Европейския съд по правата на човека в Страсбург за нарушаване на правото на собственост, защитено от Конвенцията и протоколите към нея, както и за финансово обезщетение от държавата за направените инвестиции по места.работа пазар


Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт „Отворено общество” - София.
Изказаните становища и мнения в него са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на Институт „Отворено общество” - София.


Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |