Събития Възстановиха добива в Мини Марица-изток

Възстановиха добива в Мини Марица-изток

Вторник, 07 февруари 2012 г., 21:35
Размер на буквите

Добивът на въглища в Мини Марица-изток ЕАД е възстановен и кризисната ситуация е овладяна, стана ясно на пресконференция вчера с участието на ресорния зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма и член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг Делян Добрев и изп.директор на дружеството инж. Евгени Стойков.

Още в понеделник следобед е възстановено въглеподаването към две от централите - Ей И Ес Гълъбово и КонтурГлобал Марица изток 3, както и доставката на енергийни въглища за Брикел ЕАД. Вчера са възстановени подкопаните от проливните дъждове участъци на жп линиите и до края на работния ден се очакваше да започне подаването на въглища и ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД. Количеството въглища към централата няма да бъде на 100% подадено, но от утре (днес) централата ще бъде захранена с необходимите количества, за да заработи на пълна мощност, каза зам.-министър Добрев.

По думите му в понеделник са проведени три заседания на Кризисния щаб, а вчера - две. Основният проблем е залятата и изключена подстанция Изток, както и от залетия жп път от рудник Трояново север. Наводнена е жп линията между рудник Трояново 3 и рудник Трояново 1, което затруднява доставката на брикетируеми въглища за Брикел. Очакваше се вчера да бъде възстановена линията и да започне извозването на въглищата.
Според Делян Добрев пропуснатите ползи са за Мини Марица-изток, топлоцентралите имат резерви, не са ограничавани от централния диспечер, не са имали проблеми с производството на електроенергия и нямат загуби. При добив средно 100 хиляди тона на ден, за около ден и половина прекъсване са добили около 150 хиляди тона въглища по-малко, пресметна той. Това обаче няма да се отрази значително на резултатите, защото при лоши метеорологични условия винаги има смущения.
Необходимо е да се изгради някакво защитно съоръжение на подстанция Изток, която е разположена много ниско и винаги при по-висока вълна има опасност от наводнение, трябва да се вземат мерки отсега, защото не се знае кога това може да се случи отново, посочи зам.-министърът.

Информация: вестник Старозагорски новини

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |