Събития От 1 януари 2010 г. имот ще може да се купи само с плащане по банков път

От 1 януари 2010 г. имот ще може да се купи само с плащане по банков път

Сряда, 18 ноември 2009 г., 23:24
Размер на буквите

Правителството забрани плащанията в брой при покупката и продажбата на имоти. Забраната влиза в сила от 1 януари 2010 година. След тази дата за имот ще се плаща само по банкова сметка или по специална сметка на нотариуса. Плащането по банков път е идея на българските юристи с цел да се противодейства на имотните измами.

"Изобщо банковото плащане получи гражданственост и се използва вече доста често. Хората вече знаят, че то не забавя плащанията. Вече са много по-редки случаите, когато идва еди кой си футболист със сак с пари и тук се разменят парите", казва Димитър Танев пред Би ТВ.
Преди години 90% от сделките ставали на фиктивни цени. Според нотариуси, сега това се случва с едва 20% от покупко-продажбите. Освен, че ще се разплащат само по банков път, страните ще попълват декларация, че цената посочена в акта е реално платената. За лъжа се носи наказателна отговорност. Дали новият механизъм ще помогне да се обява истинската цена и общините да получават по-висок местен данък?
"За нас това може да стане само със създаване на специален закон за депозитна каса", призна Димитър Танев. Пари за такава каса обаче засега няма. Най-много от промяната ще спечелят банките.
"По този начин, защо не - ще се усилят и позициите на банките - в банките влизат повече пари. Министърът на финансите, примерно, ще има възможност да договаря по-ниски лихви", обяснява Маргарита Попова.
"Не само това. В последните седмици вие видяхте, че вече четири банки са почнали да намаляват лихвите си - особено лихвите за жилища, така че нещо на пазара става", смята Симеон Дянков.
С новите промени, които влизат в сила от 1 януари, в съдилищата ще се появи нов казус - разваляне на имотна сделка, за която е доказано, че е платена в брой.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |