Събития Законът за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата бе приет на второ четене

Законът за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата бе приет на второ четене

Сряда, 18 ноември 2009 г., 18:31
Размер на буквите

Депутатите от Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм приеха на второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата.

В закона се определя процентното съдържание на биогоривата в течните горива от нефтен произход за нуждите на транспорта - от 1 март 2010 година гориво за дизелови двигатели със съдържание на биодизел минимум 2 % обемни, от 1 септември 2010 година гориво за дизелови двигатели и съдържание на биодизел минимум 3 % обемни, от 1 март 2011 година гориво за дизелови двигатели и съдържание на биодизел минимум 4 % обемни и за бензинови двигатели със съдържание на биоетанол минимум 2 % обемни, съобщи Агенция Фокус.
Депутатите обсъждаха най-вече сроковете, във връзка с това – има или няма готовност бизнесът за прилагане на закона, каквато ситуация коментираха от министерството на икономиката.
Ако сега не заложим срокове, в края на 2010 година при новия законопроект, пак ще кажем тогава, че няма готовност, заяви председателят на комисията Мартин Димитров.

Към момента на практика не се изпълнява законовото задължение за предлагане на пазара на горива от нефтен произход, смесени с биогорива максимум до 5 % и по този начин не е постигнато и изпълнението на заложената национална индикативна цел от 2 % дял на биогоривата в потреблението на бензини и дизелови горива в транспорта през 2008 г. Това налага необходимостта от въвеждането на изменения в съществуващата уредба с оглед прилагането на практика на изискванията на закона и постигането на националните цели в областта на възобновяемата енергия в контекста на европейските приоритети в новата енергийна политика и борбата с климатичните промени, се посочва в мотивите за предлаганите промени в закона.

logologo

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |