Събития Перспективите за наемане на работници в строителството са се повишили с 15%

Перспективите за наемане на работници в строителството са се повишили с 15%

Петък, 27 януари 2012 г., 14:41
Размер на буквите
работа пазар

Българските работодатели прогнозират скромни темпове на наемане на работници и служители през първите три месеца на 2012 г. Едва 14% от работодателите очакват да увеличат персонала си, 10% прогнозират намаление, а 71% не очакват промяна.

Това води до ръст на заетостта от 4% (тази цифра се получава, като се вземе процентът на работодателите, които очакват увеличение на общата заетост, и от него се изважда процентът работодатели, които очакват намаление на заетостта в тяхната организация през следващото тримесечие).

На практика, възможностите за увеличаване на наетите са намалели с 9% спрямо последното тримесечие на 2011 г. Това показва обзорното изследване на Менпауър за заетостта България. С изключение на София и Пловдив, в останалите региони работодателите очакват отрицателен ръст на заетостта през първото тримесечие.

Най-оптимистични са перспективите за наемане във финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. В сектора електричество, газ и ВиК работодателите очакват предпазливо оптимистични намерения за наемане на нови служители. Междувременно работодателите в три сектора очакват отрицателни перспективи за наемане през следващото тримесечие, най-вече в сектора ресторанти и хотели.
В сравнение с първото тримесечие на 2011 година, перспективите за наемане са се подобрили в шест от десетте сектора на индустрията. Най-значително е подобряването от 15% на нетния обзор на заетостта в сектора на строителството.

Най-засегнати от евентуално редуциране на работниците са микро и малките фирми, защото не разполагат със свеж финансов ресурс, трудно получават кредити и още по-трудно - да ги погасяват.

При микро фирмите, които работят с персонал от по-малко от 10 души, кризата с работната ръка се отразява най-силно. Много от тези фирми не могат да свият или оптимизират други разходи и са принудени да съкратят един или двама работници. Ако това не би се забелязало в голямо предприятие, то във фирма, която има  персонал от 7 - 6 души излизането дори на един човек налага промяна в организацията на работа и се отразява на натоварването на всички останали.


работа пазар


Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт „Отворено общество” - София.
Изказаните становища и мнения в него са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на Институт „Отворено общество” - София.


Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |