Събития Еврокомисията пуска част от спрените пари по ФАР

Еврокомисията пуска част от спрените пари по ФАР

Сряда, 18 ноември 2009 г., 09:37
Размер на буквите

Европейската комисия  пуска част от спрените плащания по програма  ФАР, чиято обща стойност надхвърля 340 милиона евро. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е бил информиран снощи за това решение, с писмо от Дирекция Разширяване на Еврокомисията. България получава възможност са изплати, засега със собствени средства, дължимите суми за т. нар. чисти проекти, за които не са установени никакви злоупотреби или нередности.

Това се отнася само за договорите, сключени преди юли 2008 г. когато финансирането беше замразено, а две от агенциите по ФАР – към министерствата на финансите и на регионалното развитие, загубиха акредитациите си, съобщи БНР, цитирано от КРОСС. Сега те по изключение получават право да изплатят парите по проектите, които отговарят по тези условия, обяснили експерти от ЕК.
Парите могат да бъдат усвоени най-късно до края на годината а догодина, след проверка на извършените плащания ЕК ще възстанови на България средствата, изразходвани според правилата.
Решението идва само седмица след като европейската Сметна палата излезе със заключение, че въпреки многобройните екшънпланове, слабостите в управлението и контрола на парите по ФАР остават.
Еврокомисията споделя тази оценка и в писмото до Симеон Дянков също са отбелязани нерешените проблеми с административния капацитет, както и, че на България все още й предстои да убеди ЕК, че е предприела достатъчни коригиращи мерки.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |