Събития Ръководството на Мини Марица-изток ЕАД: Няма основание за стачка в Мините

Ръководството на Мини Марица-изток ЕАД: Няма основание за стачка в Мините

Сряда, 04 януари 2012 г., 09:08
Размер на буквите

От два дни синдикатите в Мини Марица-изток ЕАД заплашват по централните медии със стачка и последващ режим на тока. Вчера се очакваше решение от Националния институт за помирение и арбитраж (НИПА) по законността на стачката, но до края на работния ден такова не беше оповестено.

Във връзка с исканията на синдикатите в Мините за допълнителни премии (б.р. - извън премиите, които получиха около Коледа - по 2095 лв. на калпак, тоест на всичките 7125 работници и служители), се получи официалното становище на ръководството на дружеството, което публикуваме без редакторска намеса:

В изпълнение на концесионен договор за добив на лигнитни въглища от Източномаришки въглищен басейн между МИЕТ и Мини Марица-изток ЕАД, най-голямото дружество за открит въгледобив осигурява 90% от енергийните въглища за страната ни. Това е основание дейността на дружеството да бъде определена като стратегическа за Република България в ПМС No 181/20.07.2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

Дружеството поддържа непрекъснат 24-часов режим на работа, за да не се допуска прекъсване на производствения процес, като по този начин се гарантира сигурността на националната енергийна система.
Ръководството на Мини Марица-изток ЕАД изразява категоричното си несъгласие със спекулaциите за оттегляне на подписи от подписаното на 12.07.2011 година споразумение, разпространявани от синдикални лидери в дружеството. Всички договорености, разписани в Колективния трудов договор през 2010 г., и ангажиментите, поети в цитираното споразумение, се изпълняват своевременно. В година на криза за икономиката бяха увеличени трудовите възнаграждения на персонала в размер на 15% и това е факт от 01.07.2011 г. Средната работна заплата в дружеството е 1550 лв. Всички заплати, както и премиите за добри производствени резултати, се изплащат в рамките на договорените в КТД срокове и дати. За хората, ангажирани пряко с производствения процес и ключовите категории персонал за постигането на рекордните добиви през 2011 г., е осигурено достойно и мотивиращо възнаграждение. На всички работници и служители са изплатени разписаните в КТД парични средства за посрещане на отоплителния сезон в размер на 720 лв. Месец след това бяха изплатени и коледни премии от над 1300 лева.

Убеден съм, че хората виждат и оценяват желанието ни за осигуряване на адекватно за положения от тях тежък физически труд възнаграждение, както и че няма да се поддадат на манипулативните твърдения на синдикални ръководители - заяви инж. Евгени Стойков - изпълнителен директор на Мини Марица-изток ЕАД. Горд съм, че предприятието е печелившо, но не смятам за присъща на синдикатите дейността да се разпределя печалбата му по тяхно виждане. Това е работа на мениджмънта, допълни Стойков.

В началото на 2011 г. в бизнес-програмата на Мини Марица-изток ЕАД беше заложен добив на 27 милиона тона въглища. Находчивата и гъвкава политика на управление на мениджърския екип в Мини Марица-изток ЕАД мотивира работещите да поемат по-големи отговорности и да постигнат рекордни за 60-годишната история на компанията добиви. Реализирането на добитите количества суровина за производство на електроенергия ще осигури финансови приходи, необходими за изпълнението на предвидената амбициозна инвестиционна програма за настоящата година в размер на 110 млн. лева. За 2012-а по заявки на консуматорите е предвиден добив от над 32 млн. тона въглища.

През изминалата година осигуряването на средства за изпълнение на ремонтните, инвестиционните и социалните програми на дружеството бе един от основните приоритети. Управленските решения, които са заложени в бизнес-програмата, гарантират развитие на компанията в посока към модернизация и автоматизация на процесите, което ще гарантира ритмичността на работата в дружеството. Друга основна цел на ръководството е и подобряването на условията на труд на работещите, тъй като персоналът е основният и най-ценен ресурс на компанията.

В правова държава ли живеем все пак?

Б.Р. Всички работещи в България искат допълнително пари. Едни повече, други по-малко. Друг е въпросът дали искането се покрива с количеството и качеството на вложения труд - на всеки един зает в производството. Всъщност това е големият въпрос, от който бягат синдикатите в Мините. И плашат със стачки и спиране на ток, защото в демократичното битие на всеки всичко е позволено. Но така е най-лесно, и най-масово.
Има обаче и още един въпрос - защо някой перманентно трябва да плаши и без това уплашените българи... последното със спирането на тока? Ако Г.Г. или В.В. са решили да си правят синдикална политика, защо това трябва да е на гърба на българския данъкоплатец? И ако Г.Г. и В.В. мислят за дружеството, от което синдикалните им членове получават пари, няма ли да е по-добре да го оставят да реализира инвестиционната си програма, вместо да искат на калпак поредните премии и да го лишат от т.нар. диференцирана финансова политика - тоест адекватно заплащане на хората, които наистина заслужават това?
Въпросът със заплахата обаче не е риторичен и ако държавата ни е правова наистина, някоя отговорна институция би трябвало да попита синдикатите какво правят преди да саботират със стачката си бизнеса на четири мегакомпании, произвеждащи ел.енергия, и на хилядите производства.

Информация и коментар: вестник Старозагорски новини

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |