Събития В Караново археолози откриха най-ранното тракийско погребение - от средата на 1-ви век

В Караново археолози откриха най-ранното тракийско погребение - от средата на 1-ви век

Вторник, 17 ноември 2009 г., 15:28
Размер на буквите

Експедицията, ръководена от археолога Веселин Игнатов от Историческия музей в Нова Загора, направи уникално откритие по време на разкопки на могила в село Караново. Преди година специалистите извадиха на бял свят колесница, чийто колелата са сред най-големите, открити досега с диаметър 1,20 м., с впечатляваща орнаментика и скелетите на два коня. При новите разкопки в Караново е открит и гроб на богат одриски аристократ, с изключително разточителен погребален ритуал. Намерени са забележителни накити и предмети.

Важен е фактът, че това е най-ранно датираното погребение с този ритуал по полагане на колесница от средата на 1 век, заяви Веселин Игнатов.
До момента археолозите са извадили от могилата край Караново малка част от богатите дарове, предназначени за отвъдния живот на видния аристократ. В гроба открито пълно бойно снаражение - мечове, копия, желязна ризница, златни и сребърни накити и невиждани до сега сребърни чаши.

Излезе и един много стабилен колан - сребърен със златно покритие, но не чак толкова среброто и хубавата украса ни радват, колкото кожата на колана, боядисана в ярко червен цвят, каза още Игнатов.

Предметите ще попълнят колекцията на музея в Нова Загора, а могилата ще бъде съхранена за туристите, за да проследят целия разточителен погребален ритуал на тракийските аристократи.

Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение от средата на 1 век част от находките от Караново Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение от средата на 1 век Караново Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение от средата на 1 век археолози в Караново Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение от средата на 1 век Караново Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение от средата на 1 век село Караново, община Нова Загора Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение от средата на 1 век Караново Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение от средата на 1 век Караново Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение от средата на 1 век находки от Караново Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение от средата на 1 век Караново Археолози откриха в Караново най-ранното тракийско погребение от средата на 1 век

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |