Събития Абсорберът на сероочистката за блокове 5 и 6 в ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД заработи

Абсорберът на сероочистката за блокове 5 и 6 в ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД заработи

Неделя, 01 януари 2012 г., 15:00
Размер на буквите
ТЕЦ Марица изтко 2

В края на миналата година, на 30 декември, успешно беше подаден димен газ към новоизградения абсорбер на блокове 5 и 6 в най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД. Това е третият етап от реализиране на мащабния проект Изграждане на сероочистваща инсталация за блокове 5 и 6.

Стойността на проекта е 85,6 млн. евро, финансира се изцяло със собствени средства на централата. Главен изпълнител на обекта е консорциум Идреко Инсигма, а подизпълнител - Енергоремонт Холдинг.
Трябва да си признаем, че животът, здравето и чистият въздух на хората струват пари и усилия. Горд съм, че ТЕЦ Марица изток 2 е печеливше, водещо предприятие в националната ни енергетика и успя да финансира този амбициозен проект. Сега ще дишаме още по-добре, каза по повод въвеждането в експлоатация на сероочистващите съоръжения министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Впечатлен от абсорбера на блокове 5 и 6 остана и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Новото съоръжение е с височина 135 метра и е изработено от GPR-материал, който се състои от полиестерна смола, кварцов пясък и стъклени влакна. Материалът е киселиноустойчив и не подлежи на топене или разтваряне при номинални температури на димния газ. Тази технология бе приложена и при изграждането на сероочистващите инсталации за блокове 1 и 2, 3 и 4, 7, 8.

Изграждането на сероочистваща инсталация на блокове 5 и 6 ще окаже благоприятен ефект върху здравето на населението в района, флората и фауната, като ефективността на съоръжението ще бъде над 94%. Успешното му осъществяване ще гарантира осигуряването на непрекъснатата работа на базов товар на ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД при най-ниска себестойност на електроенергията.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |