Събития Задържаха секретаря на община Гълъбово в акция Превозвачите

Задържаха секретаря на община Гълъбово в акция Превозвачите

Неделя, 04 декември 2011 г., 21:23
Размер на буквите

Двама мъже и две жени са задържани в хода на специализирана операция Превозвачите, реализирана от териториално звено на ГДБОП в Стара Загора и служители от Икономическа полиция на ОДМВР, под наблюдението на Окръжна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сред задържаните е секретарят на община Гълъбово Пенчо Стоянов в качеството на управител на превозваческото обединение ДЗЗД Марица Транс 2006. Заедно с него в ареста е и 50-годишният бизнесмен Милан Миланов, управител на Превози Фаворит 2006, както и счетоводителките на дружествата - М.Г. на 54 години и Н.Г. на 47 години.
Задържането на четиримата е във връзка с разследване по чл. 214 от НК - за изнудване, и по чл. 253 - пране на пари.
Обявен за общодържавно издирване след операция Превозвачите беше управителят на друго подобно дружество - Обединение Автотранс, Илия Илиев (който до 2007 г. е бил член на борда на директорите на ТЕЦ Марица Изток 2). Според МВР, към датата на полицейската операция той се е укрил, но вчера стана известно, че Илиев е на лечение в софийската болница Света Анна и вече е на разположение на разследващите органи.

Управляваните от Стоянов, Миланов и Илиев дружества са извършвали превоз на работници от Мини Марица-изток.
По данни на МВР организацията на престъпната схема е действала по следния механизъм: трите дружества са обединили повече от 30 малки фирми-превозвачи и е формирано окрупнено юридическо лице, от името на което през 2007 г. е сключен договор с Мини Марица-изток за превоз на работници на значително завишена цена на километър. Разликата между по-високата и реалната стойност малките превозвачи връщали на дружествата, за да продължат да изпълняват курсове. Установено е, че реалната и фактурираната стойност на километър се разминавали с не по-малко от лев.

В хода на работата е изяснено, че по-дребните контрагенти в някои случаи са извършвали по-евтините превози принудително, притеснени, че ако си потърсят правата, ще загубят работата. Предстои да бъдат изчислени загубите за мините, но отсега е ясно, че те ще са в големи размери, предвид всекидневния режим на работа и превоз.
Над година е продължила предварителната работа по случая от териториалното звено на ГДБОП и служители на Икономическа полиция, като разследването започнало след получени множество жалби и сигнали.
Пенчо Стоянов и Милан Миланов и двете счетоводителки са задържани за 72 часа и имат повдигнати обвинения.
Припомняме, че секретарят на община Гълъбово Стоянов има повдигнато и друго обвинение и във връзка с разследването срещу гълъбовския кмет Николай Тонев, чиято развръзка предстои до седмици.

Информация: вестник Старозагорски новини

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |