Събития Първите отсечки с широколентов достъп до интернет - готови през 2013 г.

Първите отсечки с широколентов достъп до интернет - готови през 2013 г.

Петък, 25 ноември 2011 г., 13:13
Размер на буквите
Валери Борисов

В средата на 2012 г. трябва да стартира изграждането на широколентов достъп до интернет – на практика дигиталните магистрали на България, осигуряващи супер бърз и качествен достъп до световната мрежа. Предварителните разчети сочат, че през 2013 г. трябва да са факт първите отсечки от тези магистрали.

Това заяви пред участниците в икономическия форум Southeast Europe i* Forum заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, предаде пресцентърът. Той представи визията на правителството за развитие на информационните технологии, в която основен акцент са изграждането на дигитални магистрали и максимално бързо развитие на електронното правителство.

Приоритетите на правителството са в унисон с акцентите в европейския дигитален ред, който предвижда осигуряване на широколентов достъп на всички граждани на ЕС до 2020 г. и постигане на ниво от 50% на граждани на съюза, които да ползват услуги на електронното управление към 2015 г. ЕС дава 9 млрд. евро за изграждане на скоростни и високоскоростни широколентови мрежи в периода 2014 - 2020 г.

Проектът за изграждане на широколентови трасета за достъп до интернет ще помогне за преодоляване на изоставането в отдалечените райони, ще обезпечи технически електронното правителство у нас и ще даде възможност за предоставяне на модерни е- услуги. Инициативата се финансира от Оперативна програма Регионално развитие с 20 милиона евро.

По-рано този месец стартира първата фаза на инициативата за бърз интернет, която включва прединвестиционно проучване. Паралелно започна и разработването на техническо задание и тръжна документация за възлагане на проектирането и изпълнението на широколентови мрежи с отворен достъп в отдалечени селища в цялата страна. Данни на ЕК сочат, че увеличаването само с 10% на широколентовия достъп до интернет води до повишаване на икономическия растеж с 1 - 1,5%.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |