Събития България ще получи още 185 млн. евро компенсация за АЕЦ Козлодуй

България ще получи още 185 млн. евро компенсация за АЕЦ Козлодуй

Петък, 25 ноември 2011 г., 12:29
Размер на буквите
АЕЦ Козлодуй

България ще получи още 185 милиона евро за компенсиране на загубите, които страната ни търпи от спирането на реактори в АЕЦ Козлодуй. Предложението на Европейската комисия се отнася за субсидия само в ядрения прозорец, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

Средствата са предвидени в бюджета за изпълнението на Стратегията Европа 2020 и възлизат на общо 500 млн. евро за трите засегнати държави – България, Литва и Словакия. Сумите, които се предлагат за Литва и Словакия, са съответно 210 и 105 милиона евро.

Размерът на субсидията е съобразен с мощността, която всяка държава е загубила, както и със спецификата на използваната реакторна технология. България е спряла 1760-мегава мощност, Литва – 3000, а Словакия 880 мегавата. Сумата за мегават спрени мощности в последния транш за страната ни е значително по-голяма от тази за Словакия и е идентична със сумата за Литва.

Средствата, които комисията предлага да бъдат отпуснати на България, са предназначени само за извеждане от експлоатация, т.е. да бъдат ползвани в ядрения прозорец на Международен фонд Козлодуй. Предложението на Комисията ще бъде внесено в Съвета на ЕС и Европейския парламент. Принципното становище на ЕК е, че продължава подпомагането на трите страни до изтичане на програмния период, който за България е до 2020, а за Словакия и Литва – до 2017 г., като поетапно намалява субсидирането. До момента страната ни е получила общо 850 млн. евро като израз на солидарността на ЕС за компенсиране на загубите от спрените ядрени мощности в ядрената ни централа. С новия транш общата сума ще надхвърли 1 млрд. евро.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |