Събития Българските работодатели са сред най-оптимистичните на регионално ниво

Българските работодатели са сред най-оптимистичните на регионално ниво

Вторник, 22 ноември 2011 г., 12:23
Размер на буквите
Нови работни места

Българите, които търсят работа, могат да очакват благоприятна среда за наемане през следващите три месеца. Това сочи изследване на заетостта на Manpower, направено сред 752 работодатели. С нетен обзор на заетостта от +13% темпото на наемане в България се очаква да остане подобно на това от предишното тримесечие.

Повече от един от пет работодатели твърдят, че ще наемат хора през следващите три месеца, съобщава econ.bg. Освен това, почти две трети от анкетираните български мениджъри по наемане на служителите очакват текущата им работна ръка да остане без промяна през четвъртото тримесечие, което е сигнал за продължаваща стабилност до края на годината.

Въпреки несигурността в бизнес средата в Европа отговорите на работодателите показват, че пазарът на труда няма да поднесе големи изненади през остатъка на годината. Очаква се темповете на наемане да останат без промяна и относително стабилни. Факт е, че българските работодатели са едни от най-оптимистичните в Европа, като по-малко от 10% от тях съобщават, че ще съкращават персонала си през следващото тримесечие, каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватска.

Работодатели от всички пет региона в България докладват позитивни намерения за наемане. Мениджърите от всичките пет региона, включени изследването, докладват позитивни очаквания за наемане през следващото тримесечие.

Работодателите в София споделят най-силните намерения за наемане с нетен обзор на заетостта от +9%. Работодателите от региона на Бургас посочват нетен обзор на заетостта от +5%, което е увеличение с два процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие.

В Пловдивския регион мениджърите по наемане на служители съобщават за нетен обзор на заетостта от +10%. Тяхната прогноза за заетостта е намаляла със значителните 11% пункта в сравнение с третото тримесечие на годината. Работодателите от Русенско съобщават нетен обзор на заетостта от +10%, който е леко занижен в сравнение с предишното тримесечие, когато беше +14%. Със скромен нетен обзор на заетостта от 5% работодателите в гр. Варна и съседните градове споделят значително по-слаби намерения - намаление с 10 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие.

Положителните темпове на наемане на служители в региона на София най вероятно са подхранени от няколкото компании, които инвестират в разширяването на дейността си, както и от нови фирми главно в сферата на услугите и търговията на едро и дребно, обясни Василева. Също така, не е изненадващо, че работодателите от Черноморието - Бургас и Варна, очакват съкращение на персонала след пиковия почивен сезон, който ще приключи преди четвъртото тримесечие. Естествено, много от хората, които работят в туристическия сектор през лятото, ще се върнат в по-големите градове.

Работодателите в сектора на строителството и финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите очакват най-активни темпове за наемане с през четвъртото тримесечие, като и двете обзорни изследвания са от +20%. Най-голямо подобрение на прогнозите на тримесечна база съобщават работодателите от сектора Електричество, газ и вода, където обзорът за заетостта от +18% регистрира подобрение от 16 процентни пункта.

От друга страна, мениджърите по наемане от секторите Земеделие, Минно дело и Ресторанти и хотели съобщават единствените негативни намерения за наемане през четвъртото тримесечие.

Българските работодатели са сред най-оптимистичните на регионално ниво. С нетен обзор на заетостта от +13% България се класира сред най-оптимистичните страни в региона на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA). Работодателите в Турция очакват отново най-активни темпове по наемане в региона. Те посочват нетен обзор на заетостта от +20%, последван от положителните перспективи в Израел с +16%, Норвегия с +13% и България.

От друга страна, работодателите в Гърция и Италия посочват най-песимистичен нетен обзор на заетостта от съответно -13% и -11%.

На международно ниво работодателите от 37 от всички 41 страни, участвали в запитването, прогнозират позитивен нетен обзор на заетостта за четвъртото тримесечие на 2011 г. Работодателите от Бразилия, Тайван и Индия съобщават най- оптимистични очаквания за наемане с прогнози от съответно +38%, +37% и +34%.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |