Събития Училищен двор в ромския квартал в Стара Загора стана сметище

Училищен двор в ромския квартал в Стара Загора стана сметище

Четвъртък, 03 септември 2009 г., 17:32
Размер на буквите
Дворът на 12-то ОУ Георги Гърбачев в ромския квартал Лозенец в Стара Загора е превърнат в сметище. В единия ъгъл на оградата има два големи контейнера, но живущите предпочитат за по-лесно да хвърлят боклуците си в училищния двор. Според директора Валя Монева, проблемът стои от години и тя многократно е изплащала писма до общината.

 

Преподавателите и децата сами правят оборки, но безразборното замърсяване продължава, като може да доведе и до зарази, опасява се помощник-директорът Веселина Тилева. От тази ситуация са възмутени и самите ученици. Цялата махала си изхвърля отпадъците в двора на училището ни. На няколко метра е контейнерът, но никой не ходи до него, разказва 11-годишният Георги. Училището плаща на година 1890 лв. такса смет. Напълно е неоправдана тази сума, защото ние не правим боклук, а изхвърляме сметта на целия квартал, коментира Валя Монева. От Нелсен - Чистота, казаха че ще поставят контейнер и в другия край на училището, но отстраняването на боклука в двора не е техен ангажимент. Становище на община Стара Загора, разпространено от пресцентъра.Ръководството на Община Стара Загора съобщава, че служителите от отдел Опазване на обществения ред и чистота реагираха незабавно и дворът на училището е почистен, въпреки че това е задължение на директора на училището, което е на делегиран бюджет.

Сигнал от директора на 12-то ОУ към Община Стара Загора не е получаван за целия летен период. Освен това съобщаваме, че в южния край на училището отдавна има поставени два четирикубикови контейнери за отпадъци, които стоят празни и неизползвани от жителите на кв. Лозенец. За тяхното още по голямо удобство Община Стара Загора ще постави още един контейнер, който ще се намира точно до проблемното място (на 100 м от споменатите празни контейнери), като с това действие се надяваме, че прехвърлянето на боклук през оградата ще спре. Не спазването на правилата за изхвърляне на отпадъци тежи изцяло върху гражданите от квартала.

Фирмата-концесионер Нелсен чистота също е свършила своята работа с ежедневното събиране на контейнерите, а преди 1 месец натрупаният за пореден път боклук в района (извън контейнерите) е почистен изцяло и са извозени 30 камиона с отпадъци.Ръководството на Община Стара Загора се надява, че жителите на кв. Лозенец ще престанат да замърсяват двора на училището, където учат децата им, а директорите на всички училища на делегиран бюджет ще продължат да вършат своите задължения.

 

Стара Загора

Стара Загора

Стара Загора

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |