Събития Ей И Ес изгражда фотоволтаични централи с мощност от 21 мегавата

Ей И Ес изгражда фотоволтаични централи с мощност от 21 мегавата

Четвъртък, 17 ноември 2011 г., 21:31
Размер на буквите
aes-solar

Американската компания Ей И Ес Солар (AES Solar) ще изгради седем фотоволтаични електроцентрали с обща инсталирана мощност от 20,6 мегавата в близост. Съоръженията ще се намират Североизточна България, в близост до Силистра. В изграждането им ще бъдат инвестирани 48 млн. евро. Парите са осигурени от банка Sosiete Generale Експресбанк.

Първата от електроцентралите на AES Solar в България влезе в експлоатация в началото на 2011 година и е с мощност от 3,8 мегавата. Останалите 16,8 мегавата са в процес на изграждане и ще бъдат завършени до май 2012 година.

През 2009 г. AES експлоатира и вятърен енергиен парк край, разположен край морския град Каварна. Изграждането му струваше 270 млн. евро. Проектът е съвместен с българско-германската фирма Geo Power. Очаква се вятърният парк да достигне капацитет от 330 мегавата. Паркът има 52 турбини, всяка с капацитет от 3 МW, и може да произвежда до 340 гигаватчаса (GWh) електроенергия на година. Съоръженията се обслужват от 20 души.

Освен в България AES Solar има действащи или в процес на изграждане електроцентрали в Италия, Испания, Франция, Индия и САЩ.

Американската компания Ей И Ес е инвестира в алтернативни източници на енергия и в ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово над 1.5 млрд. евро и това ѝ дава водещата позиция на инвеститор у нас.

От юни 2011 г. топло-електрическата централа, използваща лигнитни въглища от Марица изток работи, но без пълно натоварване. Дружеството плаща неустойки на Националната електрическа компания заради непокрити договорени обеми. Очаква се пълната си мощност от 670 мегавата да бъде достигната в следващите три седмици, уточни изпълнителният директор на централата Рой Рийд. AES има петнайсетгодишен договор с НЕК за задължително изкупуване на електроенергията. Договорената цена на тока е сред най-високите в страната - 4,67 евроцента на киловатчас и се очаква да стане 5 евроцента при достигане на пълния капацитет на централата.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |