Събития Античното минало на Стара Загора гони строителните предприемачи от центъра

Античното минало на Стара Загора гони строителните предприемачи от центъра

Понеделник, 07 ноември 2011 г., 17:36
Размер на буквите
Стара Загора

Предприемачите в Стара Загора не търсят и не купуват парцели за застрояване в центъра на града, защото се страхуват от възможността да попаднат на археология и това да замрази строежа за неопределено време. Подобен обект се оскъпява и с проучвания и евентуално запазване на артефактите.

Съвсем пресен е случаят с обект на старозагорската улица Иречек 38, където заради антична мозайка строителството беше замразено почти за две години.

Най-апетитните терени в центъра на града, където може да се осъществи високоетажно строителство, попадат в границите на археологическия резерват Августа Траяна – Берое, пише вестник Телеграф.

Бизнесмени от строителния бранш изчакват да заработи новата общинска власт в Стара Загора, за да видят дали няколко апетитни терена ще бъдат предложени за публично частно партньорство и при какви условия. Сред тях са дворовете на разрушената вече някогашна Вечерна гимназия на ул. Раковски, както и парцели в близост до Централния универсален магазин и сградата на БТК. Всички те засега са публична общинска собственост и това усложнява евентуалните сделки с тях. Огромен терен, закупен преди повече от 4 години в близост до старозагорската автогара от фирма за около 11 млн. лева, продължава да пустее, след като собственикът замрази намеренията си да строи там нов, четвърти за града на липите, мол. Експертите очакват някакво раздвижване около терена на някогашните артилерийски казарми върнати от военните на общината.
Другата причина за застоя на пазари за застрояване в Стара Загора е презастрояването през миналия период, смятат брокери. Предлагането на жилища е много по-голямо от търсенето.

Определено има раздвижване на заспалия за повече от година пазар на земеделски земи в района, като цените са в зависимост както от категорията, така и от размера на извадените на тезгяха площи. За последните 3 месеца само една от силните компании в региона е изповядала 65 сделки в землищата на десетина села на територията на Старозагорска област, като най-ниската цена е била 100 лева/дка за маломерни терени от 1 до 3 дка с 8-а и 9-а категория, а най-високата е 500 лева/дка четвърта категория. Средната цена на сделките е в рамките на 380 - 420 лева/дка, най голямата продажба е на стойност 17 500 лева за 35 дка нива от трета категория в землището на село Верен, община Братя Даскалови.

Експертите твърдят че купувачи основно са големи арендатори, които са успели да си уредят сравнително изгодни банкови кредити.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |