Събития Три старозагорки - потомки на Софроний Врачански

Три старозагорки - потомки на Софроний Врачански

Четвъртък, 03 ноември 2011 г., 09:12
Размер на буквите

В жилите на три старозагорки тече кръвта на народния будител и пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски - Софроний Врачански! Новината беше съобщена на Старозагорски новини в Деня на народните будители от известен бизнесмен, с чиято помощ успяхме да издирим две от потомките на великия будител.

Жасмина Курнова е директор на ясла No 12 в Стара Загора. Тя сподели за вестник Старозагорски новини: Аз и моята сестра Нели Ангелова Курнова-Станилова слушахме в захлас истории за нашите родословни корени от най-ранна възраст. Нашата баба ни разказваше за роднинската връзка с будителя Софроний Врачански. Той ни се пада пра-, пра-, пра- (до 7-мо коляно!) дядо от страна на майка ни, която е родом от Котел.

Братовчедката на двете сестри - Жасмина и Нели, Катя Кичукова пък е преподавателка в Медицинския колеж към Тракийския университет: Аз също знам за знаменития си предшественик. Ние сме пра-, пра-, пра- (и т.н. до 7-мо коляно!) внучки на дъщерята на Софроний - Катерина Попстойкова Владиславова, а в музея в град Котел има книга, разкриваща подробностите..., гордо добави Катя Кичукова.

Доскоро трите старозагорки са знаели за роднинската връзка само по думите на по-възрастни роднини. Преди 10 години обаче жител на Котел се заел да издири всички разклонения в родословното дърво на Софроний Врачански. На родовата среща, която се провела през 2001 г., роднините на будителя успели да се опознаят.
Любопитно е, че спрягат популярния актьор от сериала Стъклен дом Калин Врачански също за роднина на Софроний по линия на сина му Цонко. Това твърдят негови роднини от Роман...

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |