Събития Рекламата в интернет в Европа през 2010 г. достигна 17,7 млрд. евро

Рекламата в интернет в Европа през 2010 г. достигна 17,7 млрд. евро

Четвъртък, 27 октомври 2011 г., 15:21
Размер на буквите
gemius интернет реклама

Потребителите на интернет в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са 150 млн., съобщи Марта Клепка, международен директор Маркетинг и продажби в Gemius. Общо една трета от този обем се дължи на Русия, следвана от Полша, където има около 20 млн. души, използващи интернет.

Обобщението беше направено по време на конференцията за интернет и нови технологии Webit, съобщава Investor.bg. Всяка година към пазара се добавят нови 16 млн. души, което по думите ѝ е доста бавен темп на нарастване. С тази скорост пазарът в региона ще догони този в Западна Европа след едно десетилетие.
Въпреки това има някои конкретни пазари, при които ръстът е значително по-голям. Украйна например отчита повишение на интернет потребителите от над 40% на годишна база.

По отношение на проникването (дял на онлайн потребителите от общото население) нарастването е с различна степен в различните страни, в зависимост от редица фактори. По-малките пазари, където създаването на инфраструктурата отнема по-малко време и ресурси, отчитат по-бързи темпове. Пример за такива пазари са балтийските държави, Словения и др.

Показателно е също проникването на високоскоростен интернет в региона, което до голяма степен изостава от това в Западна Европа. По този показател едва няколко пазара в ЦИЕ се сравняват със средното ниво за ЕС.

По данни на IAB Europe общият обем на интернет рекламния пазар в Европа през 2010 г. е бил на стойност 17,7 млрд. евро, нараствайки с 15,3% в сравнение с предходната година. С това той изпреварва ръста на общия рекламен пазар, който е бил 5%. Обемът в ЦИЕ е представлявал 9,8% от този пазар. Русия отново е лидер в това отношение с обем от близо 700 млн. евро. Делът на интернет рекламния пазар там е 14% от общия пазар на реклама. Русия е следвана от Турция.

Чехия е лидер по отношение на интернет рекламен обем на глава от населението с 60 евро на човек. За сравнение, сумата в Сърбия, която се нарежда на последно място по този показател, е 2 евро. България е в средата на класацията, изпреварвайки пазари като Румъния.

Сред секторите, които представляват най-голям рекламодател, са финанси, телекомуникации, автомобилна индустрия и др. По данни, базирани на пазара в Чехия, финансите имат 25% от общия пазар, следвани от телекомуникационната индустрия.

Както в останалата част от света мобилният интернет все още си проправя път в общия пазар. Регионът обаче значително изостава по този показател. В Чехия мобилният интернет представлява 2,1% от общия интернет трафик, в Унгария – 1,5% и 1,96% в Украйна. За България делът е 0,7%. За сравнение, в Дания той е 7,21%

Турция е най-големият пазар по отношение на потреблението на социални мрежи. Страната е най-големият пазар по потребители на Facebook в Европа, изпреварвайки дори Великобритания. Ръстът в Румъния обаче е най-голям, като световните социални мрежи навлизат все повече на пазарите в региона за сметка на някои местни играчи.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |