Събития При спецакция Лихварите е разбита организирана престъпна група, действала на територията на Стара Загора

При спецакция Лихварите е разбита организирана престъпна група, действала на територията на Стара Загора

Сряда, 26 октомври 2011 г., 09:56
Размер на буквите

Бившият шеф на следствения арест в Стара Загора и настоящ адвокат Илчо Илев е задържан вчера при специализирана полицейска операция Лихварите. Той е сочен като лидер на организирана престъпна група, действала на територията на Стара Загора. По първоначални данни, групата е реализирала печалба за над 3 милиона лева за последните шест години.

В акция Лихварите са участвали служители от ОДМВР и териториалното звено Борба с организираната престъпност, под наблюдението на Окръжна прокуратура, пише вестник Старозагорски новини. Реализацията е осъществена в хода на досъдебно производство срещу неизвестен извършител - за това, че в периода от 2004 г. до 2007 г. извършвал банкови сделки - предоставял кредите в левове и евро на различни хора, срещу задължението да му бъдат върнати сумите с договорена лихва по тях.

В хода на разследването било установено, че се касае за организирана престъпна група, извършваща незаконна банкова дейност, изнудвания, измами, изготвяне и използване на неистински документи, склоняване към лъжесвидетелстване и престъпления по чл. 253 от НК.

Заедно с 40-годишния Илчо Илев са задържани седем членове на престъпната група - С.Ж. (38 г.), С.И. (38 г.), Б.Т. (59 г.), И.П. (67 г.) и криминално проявените - Е.И. (35 г.), Д.К. (49 г.) и Х.Х. (37 г.), известни като страшилището на Стара Загора.

При последвалите претърсвания от ползваните от тях офиси, складово помещение, заложни къщи и жилища са иззети голямо количество счетоводна документация, записи на заповеди, договори за заем, договорни ипотеки. Открит е и архив с документи за незаконна банкова дейност на групата за последните шест години.
В хода на разследването станало ясно, че дружествата, от които са отпускали парични заеми срещу лихва в качеството си на пълномощници или собственици, не са имали лиценз за такава дейност.
Антимафиотите установили схемата, по която действала групата - отпускали парични средства на лица, вземали висока лихва и ги обезпечавали по няколко начина: запис на заповед, договор за заем, сключване на договорна ипотека и изготвяне на договор за покупко-продажба на имот (веднага след него сключвали предварителен договор за покупко-продажбата на същия имот). Установени са над 400 клиенти на задържаните, над 200 вписани ипотеки над имоти - собственост на задължени лица по договори за заем, записи на заповеди и договорни ипотеки. С натрупаното имущество от извършваната престъпна дейност групата е учредила ново дружество, с което са кандидатствали и са получили лиценз.

По първоначални данни реализираната печалба е за над 3 млн. лева.

Днес предстои да бъдат повдигнати обвинения на шестима от групата. Действията по разследването продължават.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |