Събития Мини Марица изток ЕАД ще реализира големи икономии с проект за повишаване на енергийната ефективност (видео)

Мини Марица изток ЕАД ще реализира големи икономии с проект за повишаване на енергийната ефективност (видео)

Четвъртък, 20 октомври 2011 г., 14:27
Размер на буквите
Трайчо Трайков

Изпълнителният директор на Мини Марица изток ЕАД Евгени Стойков и главният изпълнителен директор на Сименс България ЕООД Боряна Манолова подписаха договор за изпълнение на проект, който ще повиши енергийната ефективност на тежкото минно оборудване. На подписването на договора присъства министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Проектът е финансиран от Фонд Козлодуй и е най-големият в историята на въгледобивното дружество с европейски средства.

Той е на стойност 12 557 687,54 евро. Сумата е разпределена както следва – 70% финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) (8 790 381,27 евро) и 30% собствени средства на дружеството (3 767 306,26 евро).

Сименс е изпълнител на проекта, който предвижда рехабилитация на подстанциите на главния трансформатор и изграждане на нови мобилни подстанции, заедно със съответните КРУ и свързващото оборудване за повишаване на електрозахранването от 6 kV на 20 kV за рудник Трояново-3 и рудник Трояново-север на Мини Марица изток ЕАД.

Министър Трайков даде висока оценка на мениджмънта на Мини Марица изток ЕАД заради добрите финансови резултати. Той заяви, че в резултат на този проект дружеството ще икономисва годишно 1,5 млн. евро.

Икономическият министър отбеляза още, че има сериозен инвеститорски интерес към предстоящия проект за изграждане на 9-ти и 10-ти блок с обща мощност 500 мегавата в ТЕЦ Марица изток 2. До края на годината ще бъде готов анализа на необходимата инвестиция, която може да бъде реализирана под формата на публично-частното партньорство.

Смятам, че това ще бъде един изключително печеливш проект, който ще е от полза за централата, за енергийния пазар и ще осигури няколкостотин работни места, каза още министър Трайков.

Делът на произведената зелена енергия в България е близо 12% и няма да има проблеми при постигането на целта от 16% до 2020 г.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |