Събития БТПП е против предложение на социалния министър

БТПП е против предложение на социалния министър

Сряда, 19 октомври 2011 г., 11:02
Размер на буквите
БТПП

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) е против законово регламентиране на възможността работниците да продължат да работят след пенсионна възраст. Политиката на пазара на труда трябва да бъде насочена към реинтегриране на безработните и повишаване на техните умения.

Предложението на социалния министър с промяна в Кодекса на труда от догодина работниците, които са навършили възраст за пенсиониране, да не могат да бъдат уволнявани без тяхно желание, се оценява от БТПП като опит за ограничаване на работодателите и намеса на държавата на пазара на труда, съобщиха от пресцентъра на Палатата.

В условия на криза това би имало негативен ефект и е още един пример за нормативна промяна без оценка на въздействието. БТПП има опит в задържането на хора в пенсионна възраст, хора с дълъг опит, знание и с готовност да работят. Но силовото налагане хората в пенсионна възраст да бъдат защитени от закона и да не могат да бъдат съкращавани или уволнявани от работодателя, ще доведе до по-голяма нестабилност на трудовия пазар. Това е опит да се решават проблеми на пенсионната система и дефицита на НОИ за сметка на работодателите.

БТПП счита, че усилията трябва да са насочени към проекти за реинтегриране на пазара на труда на трайно безработните, да се положат специални усилия, за да се осигурят места за стажуване и чиракуване, повишаване качеството на образованието и квалификацията.

При това сериозни средства се харчат за осигуряване на заетост на младите хора по различни проекти. С предложената промяна ще се ограничат възможностите именно на младите хора, в това число и на дипломиралите се от различни висши учебни заведения.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |