Събития Отпадането на данъчни преференции ще доведе до фермерски фалити

Отпадането на данъчни преференции ще доведе до фермерски фалити

Сряда, 11 ноември 2009 г., 10:46
Размер на буквите

Земеделските производители ще претърпят сериозни финансови загуби през следващата година, заради отпадането на няколко данъчни преференции, които ползват в момента. Изчисленията на големите производители са, че разходите ще им се увеличат със стотици хиляди и че в бранша ще има фалити.

Д-р Михаил Кръстев обработва 56 хиляди декара земя в община Каварна. В бранша е от 16 години. Има 7 комбайна и 14 трактора и разчита много на облекчения акциз за горивата, който ползва в момента, предаде econ.bg.
Примерно, в нашата фирма ежегодно се изразходва през цялата година около 400-450 тона гориво. Акцизът на този обем е от порядъка на 230 000 лева, коментира Кръстев.
От догодина обаче държавата няма да възстановява този акциз. Земеделските производители вече ще дължат и пълния размер на корпоративния данък, а не само 40 на сто, както е в момента.
Ще отпаднат и преференциите за облагането на доходите на земеделските производители, както и нулевият данък за селскостопански постройки. Изчисленията на финансовото министерство показват, че с тези промени приходите в държавния бюджет ще се увеличат с близо 140 милиона лева. От земеделското министерство обясниха, че се търсят варианти за подпомагане на производителите.
Най-голямото перо е акцизът на горивата. Ние решихме тази сума, която е около 70 милиона лева, да бъде прехвърлена към националните преки доплащания, обясни министър Мирослав Найденов. Той не скри, че отпадането на данъчните преференции ще рефлектира върху земеделците.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |