Събития Домакинствата трябва да се откажат от енергия, която вреди на здравето на хората

Домакинствата трябва да се откажат от енергия, която вреди на здравето на хората

Четвъртък, 29 септември 2011 г., 11:35
Размер на буквите
екология

23 общини в България са подготвили свои планове срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Това съобщи Георги Михайлов, експерт в екоминистерството, по време на конференция, която се провежда в рамките на Международния технически панаир в Пловдив.

Под заплахата от санкции от страна на Брюксел още тази година големите български градове трябва да намалят нивото на фини прахови частици до границите, определени в евродиректива от 2008 г. В близо 30 български общини има наднормено съдържание на прах в атмосферния въздух без тенденция за намаляването му.
Към момента разполагаме с 23 плана за намаляване на замърсяванията, 5 са върнати за основно преработване, а един още не е готов, допълни Михайлов. Още през тази година Еврокомисията може да наложи на България солидни глоби за замърсяването на въздуха, заяви Лияна Аджарова, директор на Енергийна агенция - Пловдив.

Битовото отопление с печки на дърва и въглища е основната причина за мръсния въздух, който дишаме. Неговият „принос“ е между 50% и 90% в различните населени места, показват анализите на общините, съобщи Михайлов.
Другият негативен фактор е градският транспорт, следван от запрашаването от пътните настилки. Обратно на очакванията делът на промишлеността и енергетиката в замърсяването е нисък – около 3%, твърди експертът.
Хората трябва да спрат да харчат парите си за енергия, която вреди на здравето, да махнат печките и да минат на котли на биомаса, препоръча Аджарова.

Според нея общините трябва да бъдат активна страна в този процес, а държавата да подпомогне домакинствата. В Австрия например домакинствата получавали финансиране, покриващо 30 - 40% от разходите за въвеждане на нови източници на отопление, посочи Аджарова.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |