Събития Smart Group ще инвестира в завод за фотоволтаици край Костинброд

Smart Group ще инвестира в завод за фотоволтаици край Костинброд

Сряда, 28 септември 2011 г., 14:00
Размер на буквите
веи соларни панели

Турската компания Smart Group, която е специализирана в изграждането и експлоатацията на ВЕИ проекти, планира да изгради и завод за фотоволтаици. Той ще се намира на терен от 28 хил. кв. м край Костинброд и може да бъде готов най-рано през 2013 г., съобщи Халил Демирдаг, главен изпълнителен директор на компанията.

В момента все още се преценява на коя от производствените технологии да се заложи - на тънко слойни или кристални панели, като по предварителна оценка инвестицията може да достигне до 50 млн. евро. "Трябва да направим преценка коя от технологиите ще е най-подходяща за региона, тъй като планираме да използваме панелите не само за собствените ни проекти, но и да ги продаваме в Турция, Гърция или други държави на Балканите", коментира Демирдаг пред вестник Пари.

Smart Group вече е инвестирала към 10 млн. евро в три фотоволтаични централи в страната. В момента работят две от тях, като те са по 1 MW и се намират край с. Раковсково в района на Обзор. Третата ще започне да произвежда енергия съвсем скоро. Тя ще е с мощност от 2.3 MW и ще се намира край пазарджишкото с. Мокрище. От Smart Group имат планове да продължат с инвестициите си не само в соларни централи, но да включат в портфолиото си и вятърна. "Смятам, че ВЕИ проектите са бъдещето на енергетиката", казва Демирдаг. Според него те са важни, тъй като създават възможност за балансиране на енергийната система. В същото време те спомагат и за намаляване на средната цена на енергията в пиковите моменти на потребление, коментира той, като се позовава на изследване, направено в Германия. Според предприемача ВЕИ проектите имат бъдеще и защото технологиите за изграждането им поевтиняват, а възможностите за износ на енергия от слънцето или вятъра са неограничени."Всеки турски бизнесмен ще ви каже, че режимът на издаване на визи за турски граждани е сложен и труден и това е една от основните бариери пред разрастването на бизнес връзките между България и Турция", коментира Демирдаг. "Да, знаем, че това е свързано и с изисквания на Европейския съюз, но България трябва да мисли за собствените си интереси, а не само за тези на съюза. Така правят и другите европейски държави", добавя турският предприемач.

Според него понякога България се приема като рискова държава, особено по време на кризата, и затова трябва да поработи върху този си имидж. Предимствата на страната Демирдаг, който е тук от 15 г., открива в ниските данъци и географската близост с Турция.

"В Турция всички хора знаят, че ако не работят, могат да загубят работата си. И затова резултатите, които постигат, са добри." Така Демирдаг обяснява стабилността на турската икономика и "тайната" на значителния растеж на страната въпреки кризата. Според него турците имат едно наум, че за тяхното работно място се състезават и много други хора. По същия начин той обяснява и особеностите в правенето на бизнес там - ако обслужиш добре клиента си, ще запазиш работата си, ще успееш да я увеличиш и да отчетеш по-високи приходи.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |