Събития Класическите магазини и пазаруването чрез интернет не се конкурират, а се допълват

Класическите магазини и пазаруването чрез интернет не се конкурират, а се допълват

Сряда, 28 септември 2011 г., 11:43
Размер на буквите
пазаруването чрез интернет

В Европа през 2011 г. пазаруват онлайн двама от всеки петима (40%), като мъжете са много по-активни от жените и те движат нагласите към интернет пазаруването, се казва в ново проучване. То е направено от CB Richard Ellis (CBRE) и се базира на мненията на 10 хил. купувачи в Европа.

Проучването изследва взаимоотношението между онлайн и традиционната търговия, темповете на нарастване на пазаруването в интернет, приликите и разликите при онлайн купувачите в 10 европейски страни и значението на мобилните технологии и социалните медии, пише Investor.bg.

Според анализа докато жените са били движеща сила при пазаруването във физическите магазини, то мъжете пазаруват близо два пъти по-често онлайн – средно веднъж на 2,5 седмици спрямо веднъж месечно при жените.
В Западна Европа склонноста за покупки по интернет е пряко свързана с доходите – 61% от потребителите с високи доходи пазаруват онлайн, в сравнение с 44% от тези с по-ниски.

Книги, музика и компютърни игри вече са установени продукти сред предпочитаните предмети за пазаруване по интернет, но наред с тях потребителите все по-често купуват и обувки и облекло. Водещи в това отношение са потребителите в Германия, Швеция и Великобритания, съответно с 16%, 14% и 12%.
Най-активни в пазаруването по интернет са хората в Западна Европа. Руснаците пазаруват най-малко. По отношение на различните региони разликите в поведението се дължат основно на достъпа до високоскоростен интернет, както и на някои културни особености.

Негативни фактори за младите потребители са трудностите при доставка и връщане на стоките при покупка по интернет.

Въпреки технологичните развития опасенията относно сигурността остават най-голямата бариера за онлайн пазаруването. Социалните медии в момента имат малко отражение върху процеса на взимане на решение при покупка по интернет. Покупките през мобилни телефони тепърва предстоят да се развиват. „Нашето проучване показва, че физическите магазини и интернет не са опоненти, а се допълват“, коментира Питър Голд, директор Трансгранична търговия в CBRE.

„Клиентите проучват цените и наличността онлайн, преди да направят покупка, която може да бъде през който и да било канал. Търговците използват онлайн пазаруването, за да тестват нови пазари и да насочват браузърите към своите магазини.“ Той обяснява, че потребителите в Европа предпочитат да съчетават най-доброто от двете – скоростта и удобството на онлайн покупката с по-обстойно и удовлетворително социално преживяване, каквото предлага отиването в магазина.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |