Събития Топ 5 на най-дръзките финансови спекуланти в света

Топ 5 на най-дръзките финансови спекуланти в света

Събота, 17 септември 2011 г., 20:17
Размер на буквите
пари

Грандиозен скандал тресе финансовия свят - швейцарската банка UBS изгоря с 2 млрд. долара, пропиляни от 31-годишен борсов спекулант. Историята помни и по-тежки случаи с проиграване на чужди пари. Черната класация се оглавява от бившия дилър на френската банка Сосиете Женерал Жером Кервиел. През 2008 година той извършва серия от спекулативни борсови сделки с пари на банката, резултатът от които е плачевен - той губи 6.7 млрд. долара.

С това докарва втората по големина френска банка до ръба на фалита. Малко преди да изгори и в самия край на кариерата си Кервиел жонглира с 50 милиарда евро - сума, която надвишава с един път и половина собствения капитал на Сосиете Женерал, пише insmarket.bg.
За да извърши високорисковите си сделки, Кервиел прониква в компютрите на колегите си, ходи пръв на работа и си тръгва последен. Кервиел използва фалшиви хеджингови инструменти, с помощта на които прикрива позициите, за които играе, като нискорискови. Миналата година той беше осъден на 3 години затвор и глоба от 4,9 млрд. евро, които трябва да изплати на банката за това, че с действията си е застрашил съществуването й, посочва "Дойче веле".

Вторият най-голям финансов карък за всички времена е Асуо Хаманака. Той отговаря за търговията с метала мед в японската корпорация "Сумитомо". През 80-те години на миналия век е смятан за капацитет в неговата област и всички в бранша си сверяват часовника по него. Наричат го "Мистър 5 процента" заради това, че контролира над 5 на сто от годишното предлагане на световния пазар на мед. През 1996 година той разкрива пред шефовете си, че за 10 години чрез незаконни спекулативни сделки е успял да причини на фирмата загуби в размер на $2,6 млрд. долара. Осъден е на 8 години затвор, които излежава. На 54-годишна възраст решава да спре да пие и да започне нов живот. Първото нещо, което тогава прави, е да изкара отново шофьорска книжка.

Този четвъртък английската полиция задържа в Лондон 31-годишния брокер Квеку Адоболи. С неразрешени търговски операции той е причинил загуби за $2 млрд. на водещата швейцарска банкова група UBS. В момента Адоболи е в предварителния арест, срещу него се води разследване. Банката междувременно потвърди загубата, заради която се очаква UBS да отчете загуби за третото тримесечие на тази година.

На следващо място в черния списък на банковите дилъри е Ник Лийсън, закопал британската Barings Bank. В последния си работен ден той оставя на екрана на служебния си компютър бележка с надписа "Съжалявам". След това качва нищо неподозиращата си съпруга на самолет за Борнео, пред която на басейна в хотела признава, че е съсипал инвестиционната банка с 233-годишна история.
Чрез високорискови спекулативни сделки Лийсън натрупва загуби за 1,4 млрд. долара, а когато през февруари 1995 г. шефовете му разбират за случая, те имат време само да информират Централната банка, че са фалирали. Причинените от Лийсън загуби оставят 1 200 души без работа. По-късно холандската банка ING купува останките на Barings за 1 паунд. Историята на Ник Лийсън, който лежи в сингапурски затвор, е филмирана.
Харшад Мехта бе смятан едновременно за Айнщайн и за звездата на индийската борса. Натрупал огромно богатство чрез търговия с акции, той живее в огромно имение с басейни и частно голф-игрище. През април 1992 година всичко свършва - срещу него са повдигнати 27 различни обвинения, наречен е архитект на най-голямата борсова измама в Индия.

Банки и брокери са обвинени в заговор за нелегалното източване на 1,3 млрд. долара от междубанковия пазар за ценни книжа, за да създадат бум на фондовата борса в Мумбай. Водещият брокер в тази схема е Харшад Мехта. Той почива на 47-годишна възраст в затвора по време на съдебния процес срещу него. Диагнозата е инфаркт.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |