Събития Европа разхищава храната си

Европа разхищава храната си

Петък, 16 септември 2011 г., 09:18
Размер на буквите
храна

Всяка година в Европа на боклука отиват почти 90 милиона тона храна. При това голяма част от хранителните продукти се изпращат на сметището от домакинствата. Тези трагични резултати бяха съобщени след изследване, направено от Европейската комисия. Оказва се, че гражданин на Европейския съюз изхвърля за година на боклука средно 179 килограма зеленчуци, плодове, месо и други хранителни продукти.

Това обстоятелство е потресаващ пример за неефективно използване на ресурите, коментира тези огромни цифри европейският комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали.

Ако се конкретизират резултатите от изследването, става ясно, че основната вина за неикономичното използване на хранителните продукти е на обикновените европейци. Техният дял от изхвърлените храни е 42%, 39% се падат на предприятията производители и 14% е делът на големите хранителни магазини. Още 5% добавят малките магазинчета. Отпадъците на селскостопанското производство и риболова не са били взети под внимание в това проучване.

Според експертите причината за това голямо количество изхвърляна храна е в свръхпроизводството на продоволствие, в неправилното им съхраняване, както и в прекалената разточителност на потребителите при воденето на семейния им бюджет. Освен това европейците са прекалено придирчиви купувачи. Някои картофи и домати, например, си остават по рафтовете на магазините само защото купувачите не харесват формата или цвета им, отбелязва се в изследването на Брюксел.
Във връзка с тези данни Еврокомисията призова гражданите на ЕС да са по-икономични по отношение на храната, а също така да са по-внимателни при съхранението им.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |