Събития Странен летящ обект засне казанлъчанин

Странен летящ обект засне казанлъчанин

Петък, 16 септември 2011 г., 07:47
Размер на буквите

Странен летящ обект е успял да "заснеме" без да иска 46-годишният казанлъшки електрончик Паско Пасков. За находката той разбрал 4 дни по-късно, когато започнал да обработва снимките си в компютъра. Странната снимка е направена на 28 август в 13 часа и 54 минути под западния склон на връх Левски над Сопот, в Стара планина.

Целта на любителя планинар била да заснеме красиви местности из България, тъй като фотографията му е хоби. Именно заради това той купува и прескъп фотоапарат - огледално рефлексен Canon-300 D, с обектив 18-55 мм, пише вестник Старозагорски новини.

Снимките, които Пасков прави, са през 16 секунди. Докато снима, нищо не смущава заниманията му, нито пък съзира нещо необичайно в гледката пред себе. Не чува нито шум, нито друг някакъв звук, нищо не смущава фотосесията му. Напротив, запечатва десетки пейзажи с пасящи коне на отсрещния склон на върха.
Когато четири дни по-късно започва да обработва снимките от връх Левски, една от тях е различна. Пасков открива в нея обект, който нито е виждал, нито е разбрал, че заснема, докато е под върха.
Странното е и друго: на нито една от предишните снимки, нито пък на следващите, фотообективът на Пасков не е засякъл: силно размит обект в хоризонтална посока, свидетелство за висока скорост.

Докато снима, той е на 2 километра и 610 метра от мястото, където преминава обектът. Надморската височина, на която се намира фотографът, е 1760 метра, а "откритото" тяло, което преминава - на 2012 метра. Самият връх Левски, известен още и като връх Амбарица в Стара планина, е на височина 2166 метра. До тези данни казанлъчанинът стига, след като впоследствие прави карта на местността с GPS-координати. Първоначално обектът прилича на малка драскотина. Впоследствие Пасков увеличава изображението на находката си. За да разгадае какво има там, той прави поредица от изчисления и преживява куп безсънни нощи.
След седмица се връща отново на същото място, на което е направил снимката, и провежда поредица от експерименти и проверява на терен направените от него изчисления.

Купува 10-метрово фолио, което оразмерява през метър, застила го на мястото, на което странният обект е оставил полусянка. На база получените изчисления Пасков стига до извода, че обектът, който улавя, е с размери 25 метра дължина, 16 метра ширина и дебелина 4 метра. А на база следата от сянката, която е оставена, той е изчислил и евентуалната скорост, с която обектът е прелетял над терена - 1250 метра в секунда, тъй като 1/250 от секундата е скоростта на направената от него снимка. И стига до извода, че за този минимален период от време тялото е изминало 5 метра.

"Най-вероятно засеченият от мен обект се е движил със скорост, два пъти по-бърза от скоростта на куршум от автомат "Калашников", твърди електрончикът. За сравнение - куршумът от този автомат се движи със скорост от 710 метра в секунда.
Според него средната скорост в час на засечения обект е около 4500 километра, а изтребителите, прелитащи над земята, развиват средна скорост от порядъка на 1300-1400 километра в час.
Няма такъв земен обект, създаден от човек, който да развие такава скорост при тези условия и тази височина, отчита дни след странното си откритие електрончикът от Казанлък. За да е съвсем убедителен пред самия себе си, той дори изчислява и координатите на мястото, където е засечен обектът: 42 градуса, 42 минути и 42,24 секунди северна ширина и 24 градуса, 46 минути и 43,87 секунди източна дължина.

Направената уникална снимка и нейните увеличения Паско Пасков смята да покаже на своите съграждани и на скептици съвсем скоро.

Целта на целия този негов почти къртовски и неразбираем за скептиците труд е да разберат хората, че Вселената крие невероятни изненади и интересни срещи с Непознатото.

Оригиналната снимка с неидентифицирания летящ обект все още е тайна за медиите, но ще бъде показана в скоро време на казанлъчани.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |